Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Důvody pro očkování proti nemocem, které se nevyskytují, a možností odmítnutí očkování

Dobrý den,

ráda bych se dozvěděla, proč se stále (povinně) očkuje proti záškrtu, tetanu a obrně, když se min. od roku 2002 nevyskytl žádný případ této nemoci? Můžu očkování odmítnout?

Děkuji.

Zdroj:

Infekční nemoci 2011 - Z D R A V O T N I C K Á S T A T I S T I K A Vydává Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Praha 2, Palackého nám. 4, www.uzis.cz

"Z ostatních onemocnění podléhajícím pravidelnému očkování nebyl opět hlášen žádný případ tetanu (dg. A35), záškrtu (dg. A36) a akutní dětské obrny (dg. A80)."

FN

Odpověď:

Dobrý den,

v naší poradně bohužel nepracují odborníci v oblasti epidemilogie, vakcinologie či imunologie, kteří by byli schopni posoudit otázku z medicínského hlediska. Proto Vám doporučujeme se s dotazem obrátit přímo na Ministerstvo zdravotnictví, které je zodpovědné za politiku v ochraně veřejného zdraví.

V České republice je zákonem stanovena obecná povinnost podrobit se těm očkováním, která stanovuje vyhláška. I když soudy mají různé názory na to, zda vyhláška může stanovit povinnost a zda lze tedy vůbec osobu pokutovat za nesplnění očkování, jedna věc je jistá - bez Vašeho souhlasu, respektive proti Vaší vůli nikdo nesmí naočkovat ani Vás, ani Vaše děti. Pokud chcete očkování odmítnout, podepište negativní revers.

Omlouváme se, že na Váš dotaz odpovídáme se zpožděním, způsobeném velkým zatížením poradny. Přesto doufáme, že Vám naše odpověď pomůže.

Vaše Férová nemocnice

 

16.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS