Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dotaz ohledně očkování a přijetí dítěte do mateřské školy

Dobrý den,

náš syn byl očkován vakcínou Infanrex Hexa ve 2, 4 a 5 měsících věku. Domnívali jsme se, že počtem dávek, které obdržel, by patřil ke schématu 2+1 a že tudíž splňuje kritéria pro přijetí do mateřské školy (podle Stanoviska Ministerstva zdravotnictví k ustanovení § 50 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví z 27. 7. 2015).

Později nás dětská lékařka informovala o tom, že vzhledem k odstupům mezi jednotlivými dávkami nelze jeho případ považovat za schéma 2+1. Doočkování poslední dávkou Infanrix Hexa, čímž by došlo ke splnění očkovacího kalendáře již bohužel není možné, protože už mu byly tři roky.
Lékařka nám nejdříve telefonicky sdělila, že očkování, které absolvoval, „poskytuje plnou ochranu“, aby mohlo být přijato do mateřské školy. Na přihlášku do mateřské školy nám lékařka do kolonky „Dítě je řádně očkováno“ napsala „ne standardně, ochrana zajištěna“.
Obáváme se však, že na základě této formulace našeho syna odmítnou přijmout do mateřské školy.
Paní doktorka nám doporučila test na přítomnost protilátek proti tetanu, černému kašli a dětské přenosné obrně. Podle ní by se jednalo o další důkaz zajištění plné ochrany před nemocemi.


Chtěli bychom se zeptat, jak hodnotíte náš případ. Výsledky testů na přítomnost protilátek budou k dispozici asi za 6 dní. Doporučujete přiložit protokoly s výsledky (v případě, že budou pozitivní) k formuláři přihlášky do mateřské školy jako doklad, že náš syn je proti nákaze výše uvedenými nemocemi imunní? Nebo měli bychom si protokoly raději ponechat pro případ, že bychom se odvolávali proti zamítnutí naší žádosti?
Máte pro nás nějakou radu, jak zvýšit naši šanci pro přijetí syna do školky?

Děkujeme.S pozdravem.

V.P,

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel na doočkování syna je pozdě, jak jste již sama uvedla. Vaše lékařka Vám správně doporučila jít na testy, které dokáží, že je dítě imunní. To lze považovat za důkaz imunity dle § 50 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, takže mateřská školka by měla Vašeho syna přijmout i bez řádného očkování, jestliže protokoly s výsledky dokáží imunitu dítěte. Vaše lékařka by pak měla na základě testů napsat do přihlášky potvrzení o imunitě dítěte. Jestli by matřeská školka i tak nechtěla dítě přijmout, můžete doložit jako důkaz výsledky testů.

Dle zákona jsou vymezeny striktně tři podmínky pro přijetí dítěte do školky a to je povinné očkování, doklad o imunitě pro nákaze nebo doklad o trvalé kontraindikaci. Ve vašem případě by jste se s výsledky testů jako důkazem o imunitě a s pomocí Vaší lékařky nemuseli ničeho obávat.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

13.4.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS