Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

zkrácený úvazek ze zdrav. důvodů a lékařská zpráva

Dobrý den,

prosím o radu. Mám nejasnosti u podání žádosti o zkrácení pracovního úvazku ze zdravotních důvodů. (Chtěla jsem se s vedoucí dohodnout na změně smlouvy a úvazek nechat zkrátit, ale trvá na podání žádosti s uvedením, že se jedná o zdravotní důvody a o dodání lékařské zprávy).

Vím, že se žádost podává zaměstnavateli písemně, ale nevím, komu přesně mám žádost adresovat, aby se neztratila (jsme obrovská instituce). Personálnímu oddělení a nadřízenou informovat, že žádost jsem již zaslala, nebo mé přímé nadřízené a věřit, že žádost předá dál? Nebo ještě nějak jinak? A v kolika vyhotoveních mám žádost podávat? Stačí 1x?


Další nejasnost se týká mé lékařské zprávy. Nelíbí se mi dávat jí do rukou mé nadřízené (tak to po mně vyžaduje, ale dle mého názoru na to nemá právo a rozhodně si nepřeji, aby zprávu četla), a aby lékařská zpráva putovala přes personální oddělení rukama kdovíkoho, rovněž považuji za nepřípustné. Sdělila jsem vedoucí, že lékařskou zprávu dodám pouze na písemnou žádost a pouze do rukou závodního lékaře. Nejsem si ale jistá, zda mám pravdu. Prosím, objasníte mi, jak to je, případně na koho se obrátit?

Děkuji a přeji hezký den.

Lenka

Odpověď:

Dobrý den,

pokud se jedná o větší firmu, adresoval bych žádost na sídlo firmy. Je otázka, jestli o Vaší žádosti bude rozhodovat zrovna Vaše vedoucí. Ve struktuře větších firem to nemusí být jisté. Proto bych žádost adresoval na sídlo firmy a firma samotná si už pak obstará doručení na příslušné oddělení.

Pokud se bojíte ztráty žádosti doporučuji si nechat podepsat od osoby, které žádost předáte, potvrzení o doručení, potažmo pokud žádost necháte doručit českou poštou, schovat si doručenku.

Co se týče lékařské zprávy, tu bych zatím nedodával, počkal bych na vyžádání od pověřeného pracovníka. Je možné, že ji ani vyžadovat nebudou a místo toho Vás pošlou k závodnímu lékaři.

I přesto pokud by požadovali vydání zdravotní dokumentace, zůstane tato dokumentace chráněná. Zákon č. 101/2000 o ochraně osobních údajů upravuje postupy pro nakládání s citlivými údaji, kterými zdravotní dokumentace bezesporu je. Konkrétně je nakládání s citlivými údaji upraveneno v § 9 tohoto zákona.

Váš zaměstnavatel se tímto zákonem bude muset řídit a dodržovat jeho opatření proti zneužívání citlivých údajů.

S pozdravem                          

Vaše Férová nemocnice

 

17.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS