Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní péče pro cizince

Dobrý den,

moje kamarádka z Chorvatska by ráda konzultovala stav svého nemocného dítěte v české nemocnici, případně by jej ráda i dala do péče české nemocnice a českých lékařů. Celá rodina je v Chorvatsku pojištěna u jejich zdravotní pojišťovny. Hradí se z této pojistky možná péče v České republice? Případně v jaké asi výši? Je možné v rámci EU volit nejlepší péči a specialisty pro léčbu dítěte a mít tuto péči hrazenu z pojištění v cizině?
Předem děkuji za odpověď.
 

Prekre

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše kamarádka a její dcera má, jakožto občan EU, právo na čerpání zdravotní péče i v České republice, a to jak akutní, tak plánované. 

Jak vyplývá z rozhodnutí Evropského soudního dvora C-158/96, pokud nejsou dané zdravotnické služby v zahraničí dražší, musí pojišťovna uhradit i tyto zahraniční služby. Pokud tyto zdravotnické služby nejsou v dané zemi možné nebo se na ně dlouho čeká, hradí pojišťovna tyto služby, i přesto, že jsou dražší. Vždy je však potřeba předchozí souhlas pojišťovny. Tento souhlas se nejčastěji poskytuje formou formuláře S2, na základě kterého bude Vaše kamarádka moci čerpat plnou péči v České republice a náklady budou účtovány přímo její pojišťovně. Zpravidla se k vydání tohoto formuláře vyžadují lékařské zprávy, potvrzení z nemocnice, ve které bude léčení probíhat a odhad nákladů zdravotní péče. 

Dle čl. 7 odst. 4 Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/24/EU ze dne 9. března 2011 o uplatňování práv pacientů v přeshraniční zdravotní péči, má také možnost čerpat zdravotní služby v jakémkoliv zdravotním zařízení v EU i bez předchozího souhlasu její pojišťovny, nicméně náklady za tuto péči by si hradila sama a až následně by žádala svoji pojišťovnu o proplacení nákladů. V takovém případě však pojišťovna proplácí náklady jen do výše ceny této zdravotní péče v Chorvatsku. 

S pozdravem

Férová nemocnice

8.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS