Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Placení dálničních známek

Dobrý den,

mám otázku týkající se dálniční známky. Moje mamka má invalidní důchod 2 stupně. Zajímalo by mě, jestli platí odpuštění poplatku za dálniční známky v těchto státech: Slovensko, Rakousko, Švýcarsko, Itálie, Lichtenštejnsko.

Potom jestli je ještě možné, neplatit v Olomouci vjezd do areálu. Mamka tam jezdí každý měsíc a známý ji poradil že stačí ukázat kartičku ZTP ale pan u závory ji z úsměvem na tváři řekl že tohle u něho neplatí. Tak nevím jestli je to pravda.

Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

od dálničních poplatků řidiče s průkazem ZTP osvobozuje zákon bohužel pouze na území České republiky. Více, zejména v souvislosti s parkováním osob s průkazem ZTP, se můžete dozvědět například zde.

K vašemu druhému dotazu. Parkovací průkaz pro osoby se zdravotním pojištěním (ne samotný průkaz ZTP) opravňuje těmto osobám parkovat na místech označených piktogramem pro vozíčkáře/invalidy. Státní legislativa sice garantuje držitelům ZTP a ZTP/P a parkovacího průkazu vyhrazené parkoviště, ale osvobození od poplatku nezaručuje. Proto je běžné, že při vjezdu do zpravidla soukromých areálů je nutné parkovací poplatek zaplatit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

22.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS