Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kam nahlásit opilého lékaře?

Dobrý den,
jak řešit to, že můj praktický lékař je opilý? Chápu, že ho zasáhla smrt manželky, ale aby chodil opilý do ordinace, to je moc. Kolikrát nemůže ani napsat recept. Jak to řešit, kam nahlásit? Nahlásit na lékařskou komoru nebo rovnou zavolat policii?

Děkuji za odpověď.

Míla

Odpověď:

Dobrý den,

podobné případy jsou velice nepříjemné a hrozí neodborné poskytování zdravotních služeb ze strany lékaře, který je pod vlivem alkoholu.

Nejjednodušším postupem bude zavolání Policie ČR, přičemž oznámíte, že Váš praktický lékař ordinuje pod vlivem alkoholu. Po příjezdu Policie ČR budou další kroky podniknuty přímo Policií ČR. Lékař se bude muset na místě podrobit testu na přítomnost alkoholu (dechovou zkouškou) a pokud bude pozitivní, tak je velmi pravděpodobné, že bude následně odvezen na policejní služebnu, aby podal vysvětlení. 

Pokud lékař pod vlivem alkoholu skutečně ordinoval, mohl se dopustit trestného činu dle § 274 trestního zákoníku - ohrožení pod vlivem návykové látky.

Rovněž můžete na lékaře podat stížnost (postup naleznete zde), pričemž lékaři může být Českou lékařskou komorou uložena důtka či jiné disciplinární opatření. 

V případě, že opět "přistihnete" Vašeho praktického lékaře ordinujícího pod vlivem alkoholu, neváhejte a zavolejte na Policii ČR (tel. číslo: 158). Lékař svým jednáním neohrožuje pouze Vás či Vaše děti, ale také ostatní pacienty.

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

27.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS