Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak na pochybení lékaře?

Dobrý den,

navštívil jsem lékaře na ortopedii a ten napsal: testy na menisky neg. a snad artroza, revmatická artritída. Za měsíc jsem měl pracovní úraz, diagnoza: čerstvé prasklé menisky. Proběhla operace. Zaměstnavatel nechce uznat úraz, protože lékař řekl, že to tam snad už bylo. Co s tím, jak se bránit? Je to vůbec možné? Děkuji za odpověď.

Kureš

Odpověď:

Dobrý den, 

nemůžeme posoudit Vaši situaci z lékařského hlediska, nicméně dle § 65 odst. 1 a) zákona o zdravotních službách máte možnost si učinit kopii Vaší zdravotnické dokumentace. Po obstarání této dokumentace Vám doporučujeme navštívit nezávislého lékaře, který posoudí, zda došlo ze strany Vašeho lékaře k pochybení a stanovení špatné diagnózy, či nikoliv. 

Pokud by Váš lékař opravdu pochybil, máte možnost podat proti takovému nesprávnému postupu lékaře stížnost. Stížnost je upravena v § 93 a násl. zákona o zdravotních službách. Podává se poskytovateli zdravotních služeb, tedy přímo lékaři nebo např. řediteli nemocnice a musí obsahovat dostatek informací pro její vyřízení, zároveň nesmí být podána anonymně. Poskytovatel musí stížnost vyřídit do 30 dnů ode dne jejího obdržení, ale tato lhůta může být prodloužena o dalších 30 dnů. Pokud nebudete souhlasit s vyřízením Vaší stížnosti, máte možnost ji podat znovu, a to ke správnímu orgánu. Ten ji posoudí a je povinen ji vyřídit 

- do 30 dnů ode dne jejího obdržení (může být prodlouženo o dalších 30 dnů)

- do 90 dnů ode dne jejího obdržení, jestliže jde o stížnost, k jejímuž vyřízení je třeba ustavit nezávislého odborníka (může být prodlouženo o dalších 60 dnů)

- do 120 dnů ode dne jejího obdržení, jestliže jde o stížnost, k jejímuž vyřízení je třeba ustavit nezávislou odbornou komisi (může být prodlouženo o dalších 60 dnů).

Více informací o podávání stížností se můžete dozvědět zde. 

Vedle stížnosti máte možnost se proti takovému pochybení lékaře bránit soudní cestou. V takovém případě můžete podat žalobu na náhradu nemajetkové újmy na zdraví podle občanského zákoníku. Tento nárok je potřeba uplatnit do 3 let od okamžiku, kdy jste se o újmě dozvěděl, ve Vašem případě v okamžiku, kdy Vám lékař sdělil všechny konečné následky a kdy je možné skutečnou škodu vyčíslit. Náhradu nemajetkové újmy na zdraví můžete po lékaři či nemocnici uplatňovat i mimosoudně, což je ve většině případů rychlejší a levnější. 

Než však začnete zvažovat žalobu nebo jakékoli další kroky, obstarejte si kopii Vaší zdravotnické dokumentace a svou situaci zkonzultujte s jiným lékařem.

Pokud by tento lékař naopak došel k závěru, že lékař na ortopedii nepochybil, měl by Váš zaměstnavatel pracovní úraz uznat. Jestliže Váš pracovní úraz nebude chtít uznat, můžete se bránit soudně, tedy žalobou na náhradu nemajetkové újmy na zdraví. V takovém případě Vám však doporučujeme zastoupení advokátem, který Vám pomůže se sestavením žaloby a během celého soudního řízení. 

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

21.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS