Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdo má předepisovat lék na snížení krevního tlaku

Prosím o radu kdo mi musí předepsat lék na snížení krevního tlaku. Praktická lékařka to odmítá s tím, že docházím do lipidové poradny, ať mi lék předepisují tam. Pan doktor v lipidové poradně, kam docházím v půl ročním intervalu, mi napíše odborné léky a 3 balení léku Ifirmacombi s tím, že nemůže psát opakovací recepty a že mi má dále psát lék na snížení krevního tlaku praktická lékařka, která toto odmítá. Kdo má tedy pravdu a kdo mi má lék předepsat, na kontrolu do lipidové poradny jdu až v listopadu a lék mi v žádném případě nestačí. Včera po dlouhém dohadování mi praktická lékařka předepsala jedno balení s tím, že už si to mám příště zařídit u pana doktora, že už mi ho víc předepisovat nebude. Prosím o odpověď a předem děkuji.

růženka

Odpověď:

Dobrý den,

podmínky předepisování léků jsou zákonem upraveny v podobě vyhlášek ministerstva zdravotnictví. Zmiňované vyhlášky k jednotlivým lékům přiřazují indikace a odbornosti lékařů, kteří mohou lék předepsat. V případě, že je u uvedeného léku napsáno, že jej může předepsat odborný lékař, znamená to, že pro předepsání tohoto léku je vyžadován souhlas odborného lékaře. Tento lékař jej tedy předepisuje jako první.

Pokud Vás lékař – specialista převzal jako pacienta do své péče a zve Vás pravidelně na kontroly, je i nadále sám povinen poskytnout, vyžádat, navrhnout či předepsat další péči. Předepisovat léčivé přípravky je oprávněn a povinen každý ošetřující lékař, který tyto léčivé přípravky pacientovi indikoval. I praktický lékař však může naordinovat lék, jehož předepisování je dáno odborností lékaře. Musí však vyznačit doporučení příslušného odborného lékaře na zadní straně receptu příjmením, jménem a odborností doporučujícího specialisty, tak jak stanoví vyhláška.

Pro Vás to tedy znamená, že praktický lékař by Vám měl předepsat lék doporučený odborným lékařem. Samotné doporučení by mělo být součástí zdravotní dokumentace pacienta, kterou vede praktický lékař.

Pokud se Vám nepodaří dojít k uspokojivému řešení, máte ještě možnost změnit svého lékaře, s kterým bude příjemnější domluva. Ve Vašem případě by bylo rovněž vhodné obrátit se k řešení problému na zdravotní pojišťovnu.

Vaše Férová nemocnice

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS