Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zmena zapisu v neschopence

Dobry den,

v nemocnici byl pracovni uraz, ktery se mi stal ten den v praci, nahlasen a zapsan do neschopenky jako uraz, s tim ze zamestnavatel nechtel úraz jako pracovní uznat a udelat zapis do knihy urazu. Nasledujici den uraz byl uznan a zaregistrovan.

Muj dotaz je, jestli je mozne provest zmenu v lekarske zprave a dale i v neschopence na pracovni uraz, protoze jinak prichazim o veskere odskodneni ze strany zamestnavatele.

Dekuji za odpoved.

Ludmila

Odpověď:

Dobrý den,

lékařská zpráva je součástí zdravotní dokumentace a jako takovou ji nelze měnit.

Nicméně to, že byl úraz zapsán jako běžný úraz, a ne jako pracovní, se nijak nedotýká Vašeho nároku na odškodnění ze strany zaměstnavatele.

Pro vyplacení odškodnění je důležité to, že ho zaměstnavatel uznal jako pracovní úraz. Pokud by ho neuznal, přesto není důležité zda-li je úraz ve zdravotní dokumentaci zapsán jako úraz pracovní nebo běžný.

V případě, že by zaměstnavatel neuznal úraz jako pracovní, je důležité, že úraz vznikl, a že vznikl v důsledku pracovní činnosti. To, že úraz vznikl, by bylo zřejmé z lékařské zprávy. To, jestli vznikl v důsledku pracovní činnosti by bylo prokázáno jinými důkazními prostředky, např. svědectvím kolegů, zákazníků atp..Pracovní úraz je definován v § 271 zákoníku práce, a to jako poškození zdraví zaměstnance, jestliže k nim došlo nezávisle na jejich vůli při plnění pracovních úkonů nebo v přímé souvislosti s ním. 

Názor lékaře na skutečnost, zda se jedná o pracovní úraz či nikoli, není závazný. Jak jsme již uvedli, stěžejní je, zda Váš zaměstnavatel úraz jako pracovní uzná. Ačkoli zápis ve zdravotní dokumentaci změnit nelze, tento fakt nebrání tomu, aby Vám Váš zaměstnavatel nahradil nemajetovou újmu, která Vám pracovním úrazem vznikla, jak stanovuje § 269 zákoníku práce. 

Pokud by se chtěl zaměstnavatel zprostit povinnosti vyplatit odškodné, musel by být naplněn jeden ze zákonem stanovených důvodů. Zákon stanovuje, že se zaměstnavatel může zprostit odpovědnosti, jestliže pracovní úraz vnikl v důsledku toho, že zaměstnanec porušil předpisy týkající se bezpečnosti zdraví při práci, nebo v důsledku toho, že byl opilý. Jestliže nesplňujete ani jednu z těchto zákonem stanovených podmínek a zároveň Váš pracovní úraz naplňuje zákonnou definici uvedenou výše, neměl by existovat důvod, proč by Váš zaměstnavatel neměl úraz uznat jako pracovní.

Pokud by k takové situaci skutečně došlo, máte možnost nahlásit jednání zaměstnavatele na inspekci práce nebo podat soukromoprávní žalobu k náhradě nemajetkové újmy. Více informací o podávání podnětů k prověření inspekcí práce naleznete zde. Jestliže by bylo nutné přistoupit k podání soukromoprávní žaloby, doporučujeme kontaktovat některého z advokátů specializujícího se na danou problematiku. Seznam advokátů naleznete zde.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

4.9.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS