Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní potvrzení

Dobrý den,

dcera (ročník 1990) potřebovala do autoškoly od obvodního lékaře zdravotní potvrzení. Ten ji prohlédnul, nechal si zaplatit 500 Kč a potom jí řekl, že jako malé dítě měla lehkou mozkovou disfunkci a proto ji potvrzení nevydá. Chce potvrzení od psychiatra. Dcera se s ničím neléčí, kromě této zmínky z dětství nikdy psychiatra nenavštěvovala. Jak se teď máme zachovat, když obvodní lékař odmítá vydat jak potvrzení, tak zaplacený poplatek 500 Kč?

Velmi děkuji za odpověď.

Zu

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní posudek pro účely autoškoly je podle zákona tzv. lékařským posudkem. Vystavení lékařského posudku o zdravotní způsobilosti není hrazeno ze zdravotního pojištění. Cena, kterou si lékař za vystavení posudku účtuje, je smluvní. Nejedná se ovšem o cenu za vyhotovení posudku s kladným výrokem, tedy že pacient je způsobilý. Částka byla zaplacena oprávněně, i pokud dojde lékař k závěru, že je pacient nezpůsobilý a uvede to v posudku.

Aby mohl lékař kvalifikovaně posoudit zdravotní stav, vychází z prohlídky pacienta, z dalších odborných vyšetření a také ze zdravotnické dokumentace, kterou o pacientovi vede. Z tohoto pohledu je tedy postup lékaře, který žádá provedení odborného vyšetření, oprávněný. Je na jeho zvážení, zda je odborné vyšetření nutné ke komplexnímu posouzení zdravotního stavu pacienta. Toto oprávnění lékaři přiznává § 87 odst. 5 zákona o provozu na pozemních komunikacích. Fakt, že se pacient odmítá prohlídce podrobit a na tomto základě lékař nemůže posudek vystavit, nelze přičítat k tíži lékaře a požadovat na něm vrácení zaplacené částky. Na základě poskytnutých informací se nám postup lékaře jeví jako oprávněný a nedomníváme se, že existuje právní důvod pro navrácení částky zpět.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

11.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS