Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zaměstnavatel žádá porušení léčebného režimu

Dobrý den, jsem na pracovní neschopnosti s pracovním úrazem a právě mi volali ze zaměstnání, abych se dostavila kvůli sepsání nutných papírů ohledně úrazu nejpozději příští týden. Vycházky mám 2 hodiny odpoledne a do práce to mám více než hodinu cesty. Úraz jsme v práci sepsali, když se mi stal. Může po mě zaměstnavatel chtít, abych přijela mimo doktorem povolené vycházky? Prý bez těchto papírů mi budou vést pracovní neschopnost jako klasickou s 60% mzdou a úraz mi neuznají. Jak mám postupovat?

Onduline737

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákoníku práce vyplývá povinnost zaměstnavatele objasnit příčiny a okolnosti, za nichž došlo ke vzniku pracovního úrazu. U tohoto objasňování má být přítomen i zaměstnanec, ale pouze pokud to dovoluje jeho zdravotní stav. 

V dotaze uvádíte, že Vám byly stanoveny vycházky pouze v rozsahu 2 hodin odpoledne. O vycházkách a celkově o léčebném postupu rozhoduje ošetřující lékař, přičemž jedině on dokáže posoudit Váš zdravotní stav a určit rozsah vycházek. Předpokládáme tedy, že stanovení vycházek v takovém rozsahu, v jakém uvádíte, bude odůvodněno Vašim zdravotním stavem. Proto by mělo být prošetření pracovního úrazu u zaměstnavatele odloženo, a to do doby, kdy na tom budete zdravotně lépe a budete schopna dostavit se k prošetření. Zaměstnavatel po Vás tedy nemůže vyžadovat, abyste se do práce dostavila. 

Vzhledem k tomu, že o tom, zda se jedná o pracovní úraz nebo ne, rozhoduje zaměstnavatel, doporučujeme poskytnout mu potřebnou součinnost při objasňování. Zkuste se tedy se zaměstnavatelem domluvit, že se dostavíte hned, jak to bude s ohledem na Váš zdravotní stav možné. Případně požádejte svého ošetřujícího lékaře o změnu doby vycházek. Vycházky mohou být v souladu se zákonem o nemocenském pojištění stanoveny v rozsahu až 6 hodin denně v době mezi 7. a 19. hodinou. 

Pokud by však zaměstnavatel rozhodl tak, že se ve Vašem případě nejedná o pracovní úraz, byla byste nucena vzniklou situaci řešit soudní cestou.

Jak uvádíte v názvu dotazu, může se také jednat o záměr zaměstnavatele, kterým se jen snaží, abyste porušila léčebný režim. V prvních 14 dnech trvání dočasné pracovní neschopnosti je to v souladu se zákoníkem práce právě zaměstnavatel, kdo dodržování léčebného postupu kontroluje. V případě porušení, pak může zaměstnavatel náhradu mzdy či platu snížit nebo neposkytnout. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

30.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS