Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zaměstnavatel po úrazu nařídil prohlídku

Dobrý den,

manžel je řidič. Dne 18.12 měl dopravní nehodu v Angli byl ošetřen v nemocnici, kde vyšetření bylo odbyté svědčí o tom i dokumentace. Dne 20.12 byl ošetřen v nemocnici v ČR. Kde byl uznán jako nemocný a na úraz byla vydána neschopnost, kde je uvedeno pracovní úraz, manžel byl na chirurgii, obvodní lékař ho poslal na neurologii a ortopedii.

Dnes mu volalo vedení z práce, že ho paní šéfová objednala na neurologii a že chce nové psychologické testy a neurologické vyšetření, manžel ho má udělané a platné do 50.let. Chci se zeptat mají na to v práci nárok?

Děkuji za odpověď

Verca1234

Odpověď:

Dobrý den,

Zákoník práce v § 103 ukládá zaměstnavateli povinnost nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práci, která neodpovídá jeho zdravotní způsobilosti. K tomuto prověřování případných změn slouží institut mimořádných pracovnělékařských prohlídek, který upravuje vyhláška o pracovnělékařských službách (viz zde).

Z ustanovení § 12 uvedené vyhlášky vyplývá, že mimořádnou lékařskou prohlídku, lze provést i na základě pouhé žádosti zaměstnavatele, pokud je podezření, že došlo ke změně zdravotní způsobilosti zaměstnance, takové podezření může založit např. úraz spojený s bezvědomím.

Nicméně, aby pozbytí zdravotní způsobilosti bylo výpovědním důvodem dle § 52 písm. e) zákoníku práce (viz zde), musí se jednat o dlouhodobé pozbytí zdravotní způsobilosti a nestačí, tedy pozbyti přechodné. Navíc by Vašemu manželovi pravděpodobně vznikl nárok na náhradu mzdy, pokud je pozbytí zdravotní způsobilosti následkem pracovního úrazu (k tomu více zde).

Shrnutím naší odpovědi tedy je, že zaměstnavatel má nárok nařídit zaměstnanci mimořádnou lékařskou prohlídku k ověření jeho zdravotní způsobilosti, nicméně pokud zaměstnanec pozbyl zdravotní způsobilost z důvodu pracovního úrazu, vznikají tím zaměstnavateli povinnosti např. poskytovat náhradu mzdy.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

27.1.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS