Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zákrok a nemocenská

 

Dobrý den,

mám v úterý nástup do nemocnice- to me pouze prijmou a muzu si vzit propustku na pár hodin, ale v noci budu zase v nemocnici, ve stredu je samotny zakrok a ve čtvrtek rano me pusti.

 

Mám v tom případě nárok na „neschopnost v práci“ ? Nebo si mám vzít v práci dovolenou na 3 dni ?


Děkuji Vám

Odpověď:

Dobrý den,

 

pracovní neschopnost je stav, kdy zaměstnanec nemůže vykonávat práci. Za dočasnou pracovní neschopnost se však nepovažuje poskytování zdravotní péče z estetických či kosmetických důvodů. Ve Vašem případě tudíž záleží na typu zákroku. Doporučovali bychom Vám předem kontaktovat nemocnici a zeptat se, zda je typ zákroku, na který se chystáte, považován za zákrok odůvodňující pracovní neschopnost. Pokud ano, můžete svému zaměstnavateli předat potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti, které Vám v nemocnici vystaví. 

Nejjednodušší možností by ve Vašem případě bylo čerpání pracovního volna s náhradou mzdy, na které máte na základě vyhlášky č. 590/2006 Sb., nárok v případě, že vyšetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.

Je však nutné zdůraznit, že první tři dny pracovní neschopnosti (tzv. karenční doba) zaměstnanci nepřísluší náhrada mzdy (§ 192 zákoníku práce). Náhrada mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku zaměstnanci přísluší až počátkem 4. dne dočasné pracovní neschopnosti. Pokud se tedy rozhodnete využít institutu dočasné pracovní neschopnosti, zaměstnavatel je povinen Vaši nepřítomnost v práci omluvit, ale po tyto tři dny Vám nebude náležet mzda, ani náhrada mzdy. 

V případě, že byste se rozhodl čerpat dovolenou, je nutné abyste svého zaměstnavatele předem informoval a on Vám dovolenou schválil. Po dobu čerpání dovolené Vám přísluší náhrada mzdy. 

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS