Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výstupní prohlídka před uznáním nemoci z povolání

Dobrý den, prosím o radu. Od prosince jsem na nemocenské, kdy v lednu pracovní lékařství potvrdilo středně těžký oboustranný karp. tunel, a čekám teď na šetření hygien. stanicí v zaměstnání, ale zaměstnavatel mě pořád uhání, že i přesto, že jsem ještě na nemocenské, mám zajít za závodní lékařkou ohledně přeložení na lehčí práci, ale podotýkám právě, že po mě chtějí abych šel na výstupní prohlídku, což se mi vůbec nezdá, dokud nemám na papíře od pracovního lékařství konečný posudek o uznání nemoci z povolání, jde mi o to abych jim nějak nenahrál a pak se mnou nějak nevypekli. Děkuji za odpověď

Franta

Odpověď:

Dobrý den,

výstupní prohlídka se běžně provádí při ukončení pracovního poměru nebo převedení zaměstnance na jiný druh práce. Tato prohlídka slouží k zajištění, aby k výkonu práce nebyla zařazena osoba, jejíž zdravotní způsobilost neodpovídá zařazení k předpokládané práci

Váš ošetřující lékař není způsobilý vydávat při této prohlídce posudky o nemocích z povolání, tuto způsobilost má pouze lékař příslušného střediska nemocí z povolání. Tento lékař by Vám měl potvrzení na základě Vašeho zdravotního stavu vydat nehledě na výsledek výstupní prohlídky.

Pokud lékařský posudek konstatuje, že nesmíte dále vykovávat svou práci, může Vám dát zaměstnavatel výpověď s nárokem na odstupné a následnou rentou. Zaměstnavatel Vás však stále může, navzdory tomuto posudku, přeložit na lehčí práci, jak jste se původně dohodli.

Doporučujeme Vám proto výstupní prohlídku absolvovat ještě před získáním posudku o nemocni z povolání, v opačném případě Vás totiž zaměstnavatel nemůže na lehčí práci přeložit. Rovněž by na Vás mohlo být v případě neabsolvování této prohlídky pohlíženo jako na práce nezpůsobilého a zaměstnavatel by s Vámi mohl pracovní poměr ukončit právě z tohoto důvodu, a to bez nároku na odstupné.

S pozdravem
Vaše Férová nemocnice

8.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS