Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vystavení neschopenky

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda může vystavit neschopenku i obvodní lékař, ne můj, v jiném kraji. Příklad:žijeme s přítelem každý jinde, on v pátek přijede a večer dostane vysoké horečky. Může jít na pohotovost, ale je nesmysl, aby v tomto stavu v neděli večer odjížděl přes půl republiky ke svému lékaři...kdo mu v takovém případě vystaví neschopenku? 

Moc děkuji za odpověď. 

Katka

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákona o nemocenském pojištění (konkrétně v §56) neschopenku vydává ošetřující lékař. Ošetřujícím lékařem chápeme tu osobou, která má pracujícího občana ve své péči ambulantní, ústavní nebo lázeňské. Ošetřujícím lékařem je také ambulantní specialista, který pacienta primárně ošetřil a zjistil jeho pracovní neschopnost. I přesto že po ošetření již pacienta nezve na kontrolu a předává ho do péče jiného lékaře (např. praktického lékaře), může mu vydat neschopenku.

Ve Vašem případě, je tedy možné, aby si Váš přítel zašel na pohotovost a lékař, který ho bude právě ošetřovat, tedy i specialista, mu může vydat neschopenku.

Další možností je také uznání pracovní neschopnosti zpětně, tj. před návštěvou lékaře. To je možné nejvýše 3 kalendářní dny a to pouze tehdy, pokud se jedná o případy, kdy se pacient nemohl dostavit ze závažných důvodů včas k lékaři anebo je-li nesporné, že změna zdravotního stavu nastala dříve, než v den návštěvy lékaře.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

14.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS