Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověd ze zdravotních duvodů

Dobrý den,

pracuji 25 let v kuchyni, jako kuchařka.
Mám zdravotní problémy, které časem stupňovaly.
Operace gynekologické, operace karpálních tunelů - obě ruce. Před pár měsíci jsem obdržela invalidní důchod 1.stupně. Zaměstnavatel mě po dlouhodobé pracovní neschopnosti poslal na mimořádnou zdravotní prohlídku. Posudek byl dlouhodobě nezpůsobilá k výkonu práce na kuchyni. Zaměstnavatel se odvolal. Posudek byl postoupen nadřízenému zdravotnímu zařízení. Ten potvrdil, že souhlasí s vyjádřením paní doktorky.

Nemoc z povolání mi klinika nemocí z povolání, na kterou jsem zašla sama nemoc neuznala. Pan doktor prohlídl dokumentaci a prohlásil, že udané hodnoty nejsou nemoc z povolání. Dal mi zprávu a to bylo vše.
Rozhoduje se zda dostanu výpověď s odstupným nebo bez odstupného?

Předem děkuji za Vaši odpověď.

Sabina

Odpověď:

Dobrý den,

v České republice je 19 poskytovatelů v oboru pracovní lékařství, kteří vyhodnocují nemoci z povolání. Jak jste uvedla ve svém dotazu, byla vám zamítnuta.

Můžete podat žádost o změnu vyjádření danému orgánu. Když Krajská hygienické stanice změní svoje vyjádření. V případě, že odmítne změnit své vyjádření, doporučujeme zkusit podat žádost o zrušení vyjádření přímo na Ministerstvu zdravotnictví (kontaktní údaje naleznete zde). Když Ministerstvo zdravotnictví zruší vyjádření, obraťte se opětovně na příslušnou Kliniku pracovního lékařství o vydání lékařského posudku o zjištění (uznání) nemoci z povolání.

Zaměstnanci, u něhož byla zjištěna nemoc z povolání, je zaměstnavatel v rozsahu, ve kterém za vzniklou škodu odpovídá, povinen poskytnout náhradu za ztrátu na výdělku, náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění, účelně vynaložené náklady:

  1. Náhrada za ztrátu na výdělku je  náhrada poskytovaná po skončení pracovní neschopnosti (tzv. renta).
  2. Náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění se odškodňuje jednorázově, a to na podkladě lékařského posudku vystaveného ošetřujícím lékařem zaměstnance.
  3. Účelně vynaložené náklady spojené s léčením tvoří například náklady vynaložené na zakoupení léků a zdravotnických pomůcek, náklady spojené s rehabilitační léčbou.
  4. Náklady spojené s léčením musí být vynaloženy účelně a hradí se tomu, kdo je vynaložil.

(k tomuto tématu doporučujeme článek Kanceláře veřejného ochránce práv, viz zde)

Pokud nebudete mít uznanou nemoc z povolání, k vyplacení odstupného nedojde. Doporučujeme zkusit přesvědčit zaměstnavatele, aby vás přeřadil na jinou pozici, jejímuž výkonu vaše zdravotní komplikace nebudou vadit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

19.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS