Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověď při dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den, v říjnu mi končí pracovní smlouva na dobu určitou, v nejbližší době mám jít na operaci kyčle, chtěla jsem se zeptat, jestli mě může zaměstnavatel vyhodit z práce, kdybych měla vystavenou neschopenku před ukončením pracovní smlouvy na dobu určitou.

Mnohokrát děkuji za Vaši odpověd a přeji krásný den.

sarinka

Odpověď:

Dobrý den,
omlouváme se, že na Váš dotaz odpovídáme se zpožděním, způsobeném velkým zatížením poradny.
Přesto doufáme, že Vám naše odpověď pomůže.

Výpověď může zaměstnavatel zaměstnanci  dát pouze na základě zákonem stanovených důvodů.

Výpovědní důvody naleznete v § 52 zákona 262/2006 Sb. Zákoníku práce, přičemž dočasná pracovní neschopnost (např. Vámi uváděná plánovaná operace a rekonvalescence po ní) mezi ně nespadá.

Zákoník práce dále stanoví, že zaměstnavatel nemůže zaměstnanci dát výpověď v ochranné době, a to ani z výše zmíněných výpovědních důvodů, za ochranou dobu zákon označuje mimo jiné i dočasnou pracovní neschopnost (sem spadá Váš případ).

Výpověď Vám tedy zaměstnavatel z důvodu Vaší dočasné pracovní neschopnosti dát nemůže a v průběhu jejího trvání tak nemůže u činit ani z jiných výpovědních důvodů (např. reorganizace).

Zaměstnavatel s Vámi teoreticky může ukončit pracovní poměr jeho okamžitým zrušením, i když budete uznána dočasně práce neschopnou (ochranná doba se na okamžité zrušení pracovního poměru nevztahuje), ale muselo by tomu předcházet zvláště hrubé provinění na Vaši straně, jehož existenci by musel prokázat zaměstnavatel.

Zaměstnavatel tedy nemá příliš velký prostor pro jednostrané ukončení Vašeho pracovního poměru v průběhu trvání dočasné pracovní neschopnosti.

Dočasná pracovní neschopnost nicméně nemá vliv na skončení pracovního poměru na dobu určitou uplynutím času, na který byl sjednán. Je tedy možné, že Váš pracovní poměr skončí v průběhu Vaší dočasné pracovní neschopnosti uplynutím času, pokud nebude smlouva prodloužena nebo uzavřena smlouva nová.

Vaše Férová nemocnice

25.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS