Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyplněni formulaře

Dobrý den, 

měl bych prosím dotaz ohledně vyplnění bodového ohodnocení pro pojišťovnu. Jsem po operaci kolene, a když jsem chtěl vyplnit formulář pro pojišťovnu od operujícího lékaře tak mi sdělil, že nemá tabulky a nic mi vyplňovat nebude, že mi to má vyplnit praktická lékařka, ale ta mě zas odkázala na pana doktora, co mi operoval koleno a ten mi řekl, že nic vyplňovat nebude. Mohl bych prosím poprosit o radu, co mám dělat, kde by se to dalo vyplnit?

Předem děkuji za odpověď.

milan

Odpověď:

Dobrý den,

bodové ohodnocení diagnózy vystavuje ošetřující lékař, popř. pojišťovna. Doporučili bychom Vám zeptat se u Vaší pojišťovny, se kterou máte smluvené úrazové pojištění, zda bude v případě vyplnění formuláře pro pojišťovnu stačit lékařská zpráva ohledně operace Vašeho kolene a Vámi vyplněný formulář nebo zda je potřeba mít vyplněný formulář přímo od ošetřujícího lékaře.

V případě, že bude pojišťovna požadovat vyplnění formuláře ošetřujícím lékařem, měl by bodové ohodnocení určit lékař, který Vás operoval, popřípadě lékař, za kterým jste docházel v rámci pooperační péče. Povinnost určit v lékařském posudku přesné bodové ohodnocení vyplývala ošetřujícímu lékaři z § 8 vyhlášky č. 440/2001 Sb., o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění, tato vyhláška již však není v platnosti, nicméně předpokládáme, že v rámci dosavadní praxe, tato povinnost pro ošetřujícího lékaře stále platí. V platnosti je nyní nařízení vlády č. 276/2015 Sb., o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání (dostupné zde), jak již však z názvu vyplývá, nařízení se vztahuje pouze na nemoci z povolání a úrazy způsobené v práci.

Metodiku k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle § 2958 občanského zákoníku), ve které je uvedeno bodové ohodnocení poškození zdraví vydal Nejvyšší soud (metodika dostupná zde). Pokud by Vám operující lékař znovu argumentoval tím, že nemá tabulky, lze jej odkázat právě na metodiku Nejvyššího soudu, ve které bodové ohodnocení diagnózy nalezne.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

5.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS