Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyčerpání podpůrčí doby a následná PN

Dobrý den,


po dlouhé pracovní neschopnosti, ve které mi uplynula podpůrčí doba 380 dní, dokonce mi byla 2x prodloužena (pokaždé o 3 měsíce) tato pracovní neschopnost končí. Byl jsem ve služebním poměru v bezpečnostním sboru, kvůli mé nemoci již nedosáhnu na dostatečnou zdravotní způsobilost, tento jsem tedy ukončil a nastupuji do civilního zaměstnání. Každý mi říká informace o tom, že teď 190 dní nemohu být v pracovní neschopnosti kvůli vyčerpání celé podpůrčí doby. Chci se zeptat je-li možná pracovní neschopnost pokud by byla DPN vedená na jinou diagnózu? Bojím se toho, že nebudu úplně zdráv. Co dělat pokud např. budu mít chřipku? U Vás na poradně jsem se také dočetl, že pokud teď odpracuji měsíc, mám nárok na měsíc DPN? Vím, že možností je invalidní důchod, ale myslím, že v momentálním stavu by mi nebyl přiznán. Děkuji za odpověď.

Jan

Odpověď:

Dobrý den,

 

výklad ustanovení, které upravuje prodloužení podpůrčí doby, je poměrně komplikovaný.

§ 26 zákona o nemocenském pojištění stanovuje maximální délku podpůrčí doby na 380 dní. Vaše okolí má pravdu v tom, že aby Vám vznikl další plný nárok na nemocenskou, musíte skutečně odpracovat alespoň 190 dní.

 

Pokud byste tedy po skončení minulé podpůrčí doby nemocenské odpracoval 190 dní, měl byste znovu nárok na plných 380 dní výplaty nemocenské. V případě, že byste mezi dvěma pracovními neschopnostmi odpracoval kratší dobu, než je oněch uvedených 190 dní, bude se Vám podpůrčí doba nemocenské krátit.

 

Výpočet výsledné doby výplaty nemocenské provedete tak, že si vezmete posledních 380 kalendářních dní před vznikem nové pracovní neschopnosti a zjistíte, na kolik z těchto dní připadaly předchozí pracovní neschopnosti. Výsledný počet dní poté odečte od těch 380 dní, po které by Vám nemocenské náleželo normálně. Zjednodušeně, pokud odpracujete 30 dní, budete mít nárok na 30 dní nové nemocenské.

 

Férová nemocnice obdobný dotaz již řešila, odpověď dostupná zde.

 

S pozdravem,         

                                                                                        

Vaše Férová nemocnice

23.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS