Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Uznáni nemoci z povoláni

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat jakým způsobem se vydává posudek o přiznaní či nepřiznaní nemocí z povoláni. Mám diagnostikováno plicní lékařkou Asthma bronchiale těžké, persistujicí. Celý život pracují jako řidič-bagrista. Byl jsem jíž 2krát na nemocí z povoláni avšak pokaždé mi tatáž lékařka sdělila, že nemám nárok na přiznáni nemoci z povoláni. Lékařka rozhodla takto bez jakekoliv zprávy jak od obvodního ošetřujícího lékaře tak plicní lékařky ke které docházím šest let. I když jsem výpisy ze zdr. dokumentace měl sebou tak je ignorovala a ani do nich nenahlédla. Koncem června mi končí nemocenská. Jsem zoufalý a nevím jak postupovat dál.

Mnohokrát děkují za odpověď.

JAMAL12345

Odpověď:

Dobrý den, 

Postup pro získání posudek o nemoci z povolání je takovýto:

  1. Obvodní lékař či lékař určený Vaším zaměstnavatelem by Vás měl při zporozování příznaků nemoci z povolání poslat na specializované pracoviště.
  2. Specializovaným zařízením je zařízení takové, které získalo povolení od Ministerstva zdravotnictví k takové činnosti, přičemž daná nemoc musí být uznána týmž ministrstvem (seznam uznaných nemocí zde).
  3. Posudek se vydává na základě Vaší zdravotnické dokumentace, sdělení lékaře, dalších odborných šetření a prohlídky Vašeho pracoviště, zda je skutečně příčinou Vaší nemoci (zpravidla Krajská hygienická stanice)

Váš postup je tak zcela správný. Doporučovali bychom Vám snažit se získat onen posudek, byť negativní, nýbrž do deseti pracovních dnů můžete poskytovateli podat návrh na přezkoumání posudku (dle § 46 předpisu 373/2011).

 

S pozdravem,

Vaše férová nemocnice

23.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS