Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení PN po podpůrčí době z administrativních důvodů a co dál

Dobrý den,

dne 28. 12. 2017 mi byla ukončena pracovní neschopnost, protože se můj stav nelepšil. Zaměstnavatel mi následně sdělil, že musím nastoupit do práce nebo si mám vzít dovolenu a musím také před závodního lékaře kvůli prošetření mého zdravotního stavu V práci jsem byla vystavena velkému zatížení a z toho důvodu jsem si přetížila rameno a musela na nemocenskou. Podle lékařské zprávy bych neměla pracovat v teple a neměla bych mít zátěž na ruce. Přesto pracuji v pekárně. Zažádala jsem o přezkum, zda nemám nemoc z povolání. Jakou mám dát výpověď? Nechtěla bych přijít o odstupné.

Děkuji za odpověď.

 

 

pampeliška

Odpověď:

Dobrý den,

nejprve bychom se Vám chtěli omluvit za zpoždění s odpovědí na Váš dotaz. Toto zpoždění bylo způsobeno velkým vytížením naší poradny.

Váš dotaz směřuje na posouzení pracovní neschopnosti a s tím související podání výpovědi, nebo případného prodloužení PN.

Obecně platí, že o udělení a ukončení dočasné pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař (obvodní lékař nebo specialista) na základě zákona o nemocenském pojištění. Tento zákon také stanovuje, kdy lékař rozhodne o ukončení dočasné pracovní neschopnosti. Jestliže Váš ošetřující lékař ukončil Vaši pracovní neschopnost, protože se Váš zdravotní stav nelepšil, musela být zároveň splněna podmínka uplynutí 180 dní od nastoupení na dočasnou pracovní neschopnost. Zároveň musel lékař usoudit, že již nejste schopna vykonávat pojištěnou činnost (§59 odst. 1 písm. b zákona o nemocenském pojištění).

Jestliže již nejste schopna vykonávat pojištěnou činnost, je zaměstnavatel oprávněn dát Vám výpověď. V takovém případě nezáleží na tom, jak ke zhoršení zdravotního stavu došlo. Důležitá je skutečnost, že lékařský posudek stanovuje, že Váš zdravotní stav již není slučitelný s výkonem práce (§ 52 písm. e zákoníku práce). V takovém případě ale nárok na odstupné nemáte. Nárok na odstupné byste měla pouze v případě, že by se prokázalo, že bylo zhoršení Vašeho zdravotního stavu způsobeno následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání.

Jestliže nesouhlasíte se závěry Vašeho ošetřujícího lékaře, můžete si nechat vypracovat posudek nový, na to máte právo podle zákona o specifických zdravotních službách (§ 42). V případě, že budete usilovat o uznání nemoci z povolání, je třeba, aby se jednalo o lékaře, který má povolení rozhodovat o nemocech z povolání. Kliniky nemocí z povolání naleznete na tomto odkaze. Váš zaměstnavatel má zároveň právo Vás předvolat k mimořádné lékařské prohlídce, stejně tak máte toto právo vy, jakožto zaměstnanec, jak stanovuje vyhláška o pracovnělékařských službách (§ 12 odst. 2).  

Doporučovali bychom Vám tudíž kontaktovat jiného lékaře, který by Vám provedl mimořádnou, nebo navštívit specializovanou kliniku nemocí z povolání, jejichž seznam jsme Vám uváděli výše. Pokud lékaři dojdou k závěru, že jsou Vaše stávající obtíže způsobeny nemocí z povolání, máte nárok na odstupné. Jestliže však k takovému závěru nedojdou, nárok na odstupné bohužel nemáte. V takovém případě se nabízí možnost podat žádost o invalidní důchod. Podrobný návod na to, jak podat žádost o invalidní důchod naleznete na stránkách České správy sociálního zabezpečení, zde.

Přejeme hodně štěstí při řešení Vašeho sporu.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

6.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS