Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení neschopenky

Dobrý den, dne 11.3.2015 jsem nastoupila na neschopenku kvůli bolesto zad a 31.3.2015 mi byl rozvázán pracovní poměr ve zkušební době. 21.9.2015 mi byla ukončena dlouhodobá pracovní neschopnost, protože dle posudkové lékařky sice nejsem schopna práce, ale jsem schopna ucházet se o zaměstnání. Mám ještě předepsané na celý měsíc rehabilitace a opravdu nejsem schopna ani vést domácnost natož jít do práce, dle ortopeda mám mít šetřící režim což dle posudkové lékařky evidence na úřadu práce splňuje. Chápu tedy správně, že se mám doléčit (několik měsíců) na úřadu práce? Vím že jednání lékařky dle zákona je správné, ale pokud se odvolám, kdo případ prošetří po ní? Co bude následovat pokud se odvolám? Pokud při odvolání uznají že neschopenka mi ukončena být neměla, bude se mi marodní vypočítávat znovu z platu od zaměstnavatele, i když už nejsem zaměstnaná? Nejsem tak těžce nemocná abych žádala o invalidní důchod, chci se jen doléčit a nastoupit do práce, což si při evidenci na úřadu práce nedokážu představit, když nebudu mít nárok ani podporu v nezaměstnanosti.

Zuzana

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, že vaše dočasná pracovní neschopnost byla ukončena posudkovým lékařem okresní správy sociálního zabezpečení, můžete do 3 dnů od doručení tohoto rozhodnutí podat návrh na jeho přezkum. Tento návrh podáte na okresní správě sociálního zabezpečení, pod kterou spadáte. Ta může vašemu návrhu sama vyhovět, jinak ho předá ústřední České správa sociálního zabezpečení. Rozhodovat o vašem návrhu tedy bude především nadřízený orgán, Česká správa sociálního zabezpečení. Nemusíte se obávat, že by ho definitivně zamítla sama lékařka, která vaši pracovní neschopnost ukončila.

V přezkumném řízení bude přezkoumáno rozhodnutí posudkové lékařky, tedy jinými slovy, zda jste vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu skutečně schopná plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání.

V případě, že dospěje Česká správa sociálního zabezpečení k závěru, že bylo ukončení dočasné pracovní neschopnosti nezákonné, bude vám náležet dávka nemocenské ve stejné výši, jako kdyby k ukončení vůbec nedošlo.

Doporučujeme vám obrátit se také co nejdříve na Úřad práce, pod nějž spadáte, a situaci s nimi řešit. Z vašeho dotazu totiž nevyplývá, zda jste se evidovala na Úřadu práce již po ukončení vašeho pracovního poměru, nebo až nyní, po ukončení dočasné pracovní neschopnosti. Pokud byste totiž nebyla vedena v jejich evidenci, stát by za vás neplatil po dobu nezaměstnanosti zdravotní pojištění.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

23.9.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS