Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení nemocenské posudkovou lékařkou

Dobrý den, prosím o pomoc. Pod achilovkou pravé nohy mám výrůstek, který mě omezuje v pohybu, dost to bolí a noha otéká. Tím, že nohu odlehčuji začala bolet i druhá noha a záda v křížové oblasti. Byla jsem na nemocenské, prodělala jsem všechny možné rehabilitace. Problém s výrůstkem rehabilitace neodstranily, to by měla vyřešit až za měsíc plánovaná operace. Nyní mi ale posudková lékařka po půl roce nemocenskou ukončila s tím, že problém, který mám je chronický, trvá zhruba 2 roky a tak ona nevidí důvod proč bych měla nemocenskou dále pobírat a ukončila mi ji.Je mi 57 let a jsem v evidenci na úřadu práce. Kvůli jiným zdravotním potížím jsem osoba se sníženou pracovní schopností. Nesouhlasím s postupem posudkové lékařky a chtěla bych se bránit, jen nevím jak a má-li to vůbec význam. Děkuji a přeji krásný den.

Babetta

Odpověď:

Dobrý den,

nejsme schopní se vyjádřit k vašemu zdravotnímu stavu a k oprávněnosti ukončení dočasné pracovní neschopnosti, nicméně z právního pohledu jsou vaše možnosti následující.

Proti rozhodnutí i ukončení dočasné pracovní neschopnosti je možné se odvolat, a to do 3 dnů od jeho doručení. Ve svém dotazu neuvádíte, kdy k ukončení došlo, ale tato zákonná odvolací lhůta již zřejmě uplynula. Proto se rozhodnutí již patrně nedá zvrátit.

Vzhledem k potížím, které máte, však stojí za úvahu, zda se nenenchat znovu uznat dočasně práce neschonpu. Případně zde požádat o přiznání invalidního důchodu (obzvlášť pokud posudková lékařka označila vaše potíže za chronické a máte i přiznaný status osoby se zdravotním znevýhodněním). V takovém případě se můžete obrátit na okresní správu sociálního zabezpečení kvůli podání žádosti, případně tento krok konzultovat i s vaším ošetřujícím lékařem, který může lépe posoudit okolnosti vašeho zdravotního stavu a vaše šance s žádostí uspět (v samotném řízení však váš zdravotní stav posoudí posudkový lékař).

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

7.2.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS