Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení nemocenské a prodloužení nemocenské

Dobrý den.


Dnes mi končí pracovní neschopnost (i s podpůrčí dobou). Vyplatí se mi ji ukončit, i když se necítím schopná vrátit do práce?

Mám po vážné operaci, žádala jsem i o invalidní důchod, což mi opětovně zamítli. Když nastoupím do práce, tak vím, že to bohužel nezvládnu a skončím znovu na neschopence (mám nekoordinované pohyby, musím dodržovat vertebrogenní režim a trvalé dodržování netahání těžkých břemen). Pracuji ve škole jako uklízečka, a tam je opravdu těžká dřina, např. tahání 5 kg vodou napuštěných kýblů. Do toho mi zjistili syndrom karpálních tunelů.

Slyšela jsem o prodloužení nemocenské, ale jak by to bylo s dalšími dávkami nemocenského? Měla bych na ně nárok? Mám jít na zákrok z gynekologie, tak teď nevím, jestli mám raději zůstat dále v pracovní neschopnosti anebo ukončit a vzít si až po zákroku z gynekologie? Mezitím bude asi i ta operace ruky.

U posudkového lékaře jsem byla, a ten mi řekl, že je žádné zprávy od doktorů nezajímají… Posudek měla napsat neuroložka, což neudělala, řekla mi, že si to mám napsat sama. Je to tak správně?

Děkuji za odpověď.

Dáša

Odpověď:

Dobrý den,

maximální podpůrčí doba je, v souladu s § 26 zák. č. 187/2006 Sb., 380 dní, přičemž se započítávají i dny dočasné pracovní neschopnosti zpětně, a to do 380 dnů od počátku aktuální pracovní neschopnosti. Pokud jste tedy již vyčerpala 380 dnů, po které Vám byly vypláceny dávky nemocenského, bohužel, Váš nárok na výplatu těchto dávek zanikl. Výjimku z tohoto ustanovení ukládá § 27 tohoto zákona, a to pro případ, že by bylo možno reálně očekávat, že v krátké době opětovně nabudete pracovní schopnosti. V takovém případě by byla výplata dávek prodloužena, maximálně však o dobu tří měsíců. Toto prodloužení lze provést opakovaně, ale doba, po kterou Vám mohou být dávky vypláceny, končí 350. dnem od uplynutí výše zmíněné 380 denní lhůty.

Co se týče režimu dočasně práce neschopného, ten je upraven v § 55 a násl. zmíněného zákona. Jeho maximální délka není zákonem stanovena, záleží tedy čistě na posouzení lékaře, zda stále trvají důvody, které znemožňují pacientovi výkon pracovních povinností. V případě, že dojde k prodloužení tohoto režimu, neobnovuje se však nárok na výplatu dávek nemocenského, pokud již došlo k vyčerpání nároku na ně (tj. pobírala jste tyto dávky po dobu 380 dnů). Záleží tedy na Vašem individuální posouzení zdravotního stavu. V případě, že se do práce ze zdravotních důvodů vrátit nemůžete, měl by Vám lékař rozhodně režim prodloužit.

Ve věci zdravotního posudku, velmi záleží, za jakým účelem měl být posudek vydán. Obecně však platí, že posudek vydává výhradně lékař, přičemž standardně to bývá lékař praktický, v souladu s § 42 odst. 2 zák.  373/2011 Sb., pokud se nejedná o problematiku zvláště upravenou zákonem. V každém případě má však lékař povinnost Vám posudek na Vaši žádost vydat, a to do 10 dnů od vaší žádosti, v případě nemoci z povolání pak do 30 dnů, v souladu s § 43 odst. 1 zmíněného zákona.

Pokud lékař posudek nevydá ve stanovené lhůtě, můžete podat stížnost, přičemž se jedná o správní delikt, za který mu může být uložena pokuta až do výše 200.000,- Kč, v souladu s § 90 odst. 7 písm. d) zmíněného zákona.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

15.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS