Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení a následné vrácení se na pracovní neschopnost

Dobrý den,


mohla bych se na vás obrátit s dotazem ohledně pracovní neschopnosti? Pokud ano, ráda bych věděla, jestli můžu ukončit pracovní neschopnost a případně se na ni opět vrátit.


Mám za sebou tři operace kontníku (všechny v prosinci 2017). Další kontrolu v nemocnici mám 1.2.2018. Mám nechodící sádru s režimem chůze o berlích v minimálním množství (nejlépe pouze do koupelny a zpátky).


Svou práci ale mohu vykonávat na notebooku i z postele. Proto přemýšlím o tom, že bych se nechala uschopnit. Jelikož ale ještě bývám unavená, nejsem si na 100% jistá, jak to půjde.


Bylo by možné, v případě, že zjistím, že jsem situaci neodhadla dobře a práci ještě nezvládám, vrátit se na neschpenku na stále stejnou diagnózu?


 


Moc děkuji za odpověď


Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká ukončení dočasné pracovní neschopnosti a jejího případného opětovného nastoupení. 

Dle zákona o nemocenském pojištění rozhoduje o ukončení dočasné pracovní neschopnosti (dále jen DPN) ošetřující lékař. DPN lékař ukončí v případě zjištění, že pojištěnci jeho zdravotní stav již umožňuje vykonávat dosavadní pojištěnou činnost. Budete tedy muset navštívit svého ošetřujícího lékaře a domluvit se s ním na možném ukončení DPN. Ze zákona totiž není dána možnost ukončení DPN ze strany pojištěnce, záleží tedy na rozhodnutí ošetřujícího lékaře. Případně dojde k ukončení DPN, pokud se pacient nedostaví na ošetření nebo kontrolu v den, který mu byl lékařem určen. 

Opětovnému nastoupení na DPN nic nebrání. Pokud tedy zjistíte, že nejste schopna práci z důvodu svého zdravotního stavu vykonávat, můžete lékaře požádat o to, aby Vás znovu uznal dočasně práce neschopnou

Vše tedy závisí na tom, jak se dohodnete s ošetřujícím lékařem a zda s ohledem na Váš zdravotní stav, budete schopna svou práci vykonávat. 

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

30.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS