Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončená pracovní neschopnost i když nejsem doléčený...

Dobrý den,

chci se zeptat: v zaměstnání jsem po 35 letech podal výpověď z pracovního poměru. Tři dny před ukončením výpovědní doby se mi stal pracovní úraz a byl jsem odvezen na lékařskou pohotovost.

Podstoupil jsem injekční léčbu, ale nepomohla mi, tak mě můj obvodní lékař poslal na neurologii a lékařka mě poslala na CT vyšetření, kde mi zjistili výhřez dvou plotének (5 a 3 mm), mezi tím jsem byl akutně opět u lékařky, kde mi udělala 2x obstřik a nasadila léky od bolesti. Napsala obvodnímu lékaři že, se mám objednat na rehabilitaci, kde mám teprve v lednu jít, a pokud ani toto nepomůže, budu odeslán na hloubkový obstřik pod CT.

Šel jsem teď k lékaři na kontrolu a byl jsem šokován, co mi pan doktor řekl: "Musím vám pracovní neschopnost ukončit na popud revizní lékařky. Nedokázal mi říci, z jakého důvodu a pracovní neschopnost ukončil, a proto že se musím hlásit na pracovním úřadě, tak mi napsal rekomandaci, vlastně doporučení, že práci můžu mít jen lehkou a vlastně, když to čtete, tak jsem a nejsem nemocný. Na místě jsem podal odvolání, ale mám obavy, že mi to k ničemu nebude. Jak mám postupovat dále?

Děkuji za odpověď

Robert

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vaší věci je zásadní, co stálo v rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti ("DPN"). Každé rozhodnutí, ať už úřední nebo rozhodnutí lékaře, musí být odůvodněno, jinak je nepřezkoumatelné, tedy nezákonné.

Jak věc dopadne, to nemůžeme předpovědět, neboť nevíme, co jste napsal do odvolání (správně návrh na přezkoumání rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti). Předpokládáme, že jste "odvolání" podal písemně nebo že o něm byl sepsán protokol. Pokud se ani jedno nestalo, je to, jakobyste se nedovolal.

Vyčkejte rozhodnutí o svém návrhu na přezkoumání. Pokud bude negativní, neprodleně se obraťte na advokáta a nechte si sepsat odvolání či případně žalobu.

Problém je, že z dikce zákona o nemocenském pojištění není jasné, zda i přes to, že jste podal návrh na přezkoumání, není zřejmé, jestli Vaše DPN skončila.

To může být zásadní problém, protože z pohledu předpisů o zdravotním a důchodovém pojištění je třeba být alespoň v evidenci uchazečů o zaměstnání anebo v DPN. Přitom, jste-li na DPN, nemůžete se do evidence zapsat.

Na úřad práce jděte a pokuste se zaregistrovat. Pro jistotu uveďte, že Vám bylo doručeno rozhodnutí o ukončení DPN a že jste podal návrh na jeho přezkoumání. 

Pravděpodobně Vám ÚP řekne, že pokud jste podal návrh na přezkoumání rozhodnutí o ukončení DPN, tak DPN dále trvá a ÚP Vás tak nemůže zaregistrovat do evidence uchazečů o zaměstnání. Pro jistotu se i proti tomu odvolejte k MPSV. I ohledně soupisu takového odvolání Vám doporučujeme obrátit se na advokáta.

Vaše situace se nedá vyřešit bez patřičného studia rozhodnutí o DPN, od nějž se celý problém odvíjí.

Vaše Férová nemocnice

 

18.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS