Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

TEP kyčelního kloubu

Mám  dva roky po operaci totální endoprotézy NÁROK NA LÁZNĚ? Lékařka v lázních mi sdělila, že ano.

 

žádná

Odpověď:

Dobrý den,

zda má pacient nárok na lázeňskou péči hrazenou zdravotní pojišťovnou, se určuje na základě tzv. indikačního seznamu, který je upraven zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a přílohou č. 5 k tomuto zákonu. Zde naleznete indikační seznam, tj. seznam onemocnění, u kterých je poskytována lázeňská léčebně rehabilitační péče. Ten obsahuje seznam diagnóz, určení, zda je nárok na péči komplexní (plně hrazenou) nebo příspěvkovou, a délku léčení. Zda máte nárok na lázně hrazené pojišťovnou se tedy odvíjí od toho, jakou máte stanovenou diagnózu. 

Totální endoprotéza kyčelního kloubu spadá pod č. VII/10 - Stavy po ortopedických operacích s použitím kloubní náhrady, to znamená, že je nárok na 28 dnů lázeňské péče neprodleně, jakmile stav umožní zatížení léčebnou rehabilitací, nejpozději do 3 měsíců po úrazu nebo operaci; v případě pooperačních komplikací do 6 měsíců po operaci. Dle výše zmíněné přílohy zákona lze však tuto dobu prodloužit, proto je možné, že Vám lázneňská péče bude lékařem předepsaná a pojišťovnou schválená, i přestože máte po operaci již 2 roky.

Lázeňskou péči navrhuje Váš obvodní, případně ošetřující lékař na formuláři zdravotní pojišťovny a schvaluje ji revizní lékař. Doporučujeme Vám poradit se na toto téma se svým praktickým lékařem nebo specialistou, který Vám jistě poskytne veškeré potřebné informace a domluví se s Vámi na dalším postupu.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

2.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS