Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Řízení vysokozdvižného vozíku při epilepsii

Dobrý den,

rád bych se Vás zeptal, zda profesní řízení se vztahuje i na řízení vysokozdvižných vozíků. V roce 1987 jsem měl první ep.záchvat, dva roky na to, při pokusu o vysazení prášků jsem dostal druhý záchvat. Od té doby jsem při užívání prášků bez záchvatu Od 1999 jsem držitelem řidičského oprávnění „B“ na osobní automobil a malou dodávku. V 2013 jsem přes ÚP získal PRůKAZ OBSLUHY MOTOROVÝCH VOZÍKů, který jsem od té doby používal v zaměstnání, mám dva posudky o zdravotní způsobilosti od závodní lékařky na místo skladníka, kde je v jednom uvedeno, že mohu pracovat na dvě směny od 5,00hod. do 22,00hod. s obsluhou vysokozdvižných vozíků a v druhém potvrzeno místo skladníka s jediným omezením, že nemohu pracovat s el.proudem. V pracovním omezení od neurologa je zákaz práce: nad 1,5m, s otevřeným ohněm, s el. proudem, u zdr.sálavého tepla, a vys.napětí, u běžících pásů na noční směny a profesního řízení. V dnešní době mám veliký problém si sehnat práci bez obsluhy VZV. Od roku 1994 jsme se živil skladnicinou.

Předem děkuji za zprávu a odpověď a přeji krásný den.

O....j

Odpověď:

Dobrý den,

Vašeho dotazu se týká vyhláška ministerstva zdravotnictví o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče - příloha č. 2, část II - rizika ohrožení zdraví, č. 4 - obsluha a řízení motorových a elektrických vozíků a obsluha vysokozdvižných vozíků. Zde můžete nalézt: 

1. nemoci vylučující zdravotní způsobilost k práci (např. závažné poruchy zraku a sluchu...) a

2. nemoci, u kterých lze posuzovanou osobu uznat za zdravotně způsobilou k práci na základě závěru odborného vyšetření - do této kategorie patří mimo jiné záchvatovité a kolapsové stavy, kam se řadí i epilepsie.

To znamená, že poskytovatel pracovnelékařské služby Vás může uznat zdravotně způsobilým pro práci s vysokozdvižným vozíkem i když máte epilepsii. Pro zaměstnavatele je stěžejní tento posudek. Doporučujeme Vám však na tuto pracovnělékařskou prohlídku přinést i zprávu neurologa. 

Ještě se vrátíme k Vašemu dotazu, zda je řízení vysokozdvižného vozíku profesním řízením. Dle výše uvedené vyhlášky je řízení vysokozdvižného vozíku zařazeno do jiné kategorie než řízení motorových vozidel jako činnost vykonávána jako obvyklá součást výkonu práce. Tudiž se domníváme, že řízení vysokozvižného vozíku profesním řízením z pracovnělékařského pohledu není.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS