Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prosba o radu

Vážení přátelé, velmi Vás zdravím a přeji krásné povánoční dny.


Již 8 měsíců trpím lumbagem s ischiasem, stenosou páteřního kanálu a protruzí L5/S1. Jsem v pracovní neschopnosti. 15. 10. 2015 mi byla přiznána invalidita I.stupně. Lékařka mi 13. 11. 2015 neschopenku ukončila, avšak poněvadž se mé zdravotní obtíže nelepšily napsala mi od 15. 11. 2015 neschopenku novou na stejnou diagnózu.

Do dnešního dne jsem prodělal infuzní léčbu a řadu rehabilitací, ale můj stav se nelepší 23. 12. 2015 přišla má praktická lékařka s tím, že se OSSZ nelíbí, že jsem stále v neschopnosti, když mám na tuto diagnózu důchod a že mi musí neschopenku ukončit.

Poněvadž se začínám léčit i alternativními postupy jako je třeba homeopatie rád bych se zeptal, co mám udělat pro to, abych mohl ještě nějaký čas v neschopnosti zůstat. Po novém roce mám ještě řadu různých konzultací ohledně tohoto problému.

Lékařka chce neschopenku ukončit k 8.1.2016 a OSSZ prý na to velmi tlačí.

Moc děkuji za odpověď s pozdravem Petr.

Petr

Odpověď:

Dobrý den,

na Váš případ dopadá ustanovení § 57 odst. 1 písm. g (viz zde) zákona o nemocenském pojištění, v tomto ustanovení se uvádí, že dočasná pracovní neschopnost vznikne pouze pro ty nemoci, pro které nebyl pojištěnci přiznán invalidní důchod. Postup České správy sociálního zabezpečení má tedy svou zákonnou oporu.

Vaše lékařka Vám tedy může uznat dočasnou pracovní neschopnost pouze v případě, že shledá i jinou diagnózu, než pro kterou Vám byl udělen invalidní důchod, nebo pokud dopěje k závěru, že došlo k závažnému zhoršení vašich problémů od doby, kdy Vám byl invalidní důchod přiznán.

S pozdravem,
Vaše Férová nemocnice.

6.1.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS