Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prodloužení výplaty nemocenského

Dobrý den,

měla bych dotaz, ohledně posudkového lékaře. Jsem vedena u svého obvodního lékaře v dlouhodobé neschopnosti a to od dubna 2015 z důvodů nezlepšení mého zdrav. stavu jsem od září 2015 ještě začala pravidelně docházet k psychiatrovi.

Ke dni 21. 4. 2016 budu mít vyčerpáno 380 dni. Můj stav není stále dobrý a jelikož celé psychické problémy vznikly ohledně práce jsem se zaměstnavatelem domluvená, že po ukončení neschopnosti ukončíme prac. poměr a půjdu se zaregistrovat na úřad práce, na což se vůbec momentálně necítím.

Chtěla bych zkusit si ještě prodloužit prac. neschopnost, ale nevím jestli mám nějakou naději u posudkového lékaře pokud sice docházím k psychiatrovi, ale neužívám žádné antidepresiva.

Děkuji za odpověď.

Danda

Odpověď:

Dobrý den,

Zákon připouští možnost prodloužení doby výplaty nemocenského, nicméně toto prodloužení závisí na rozhodnutí Správy sociálního zabezpečení (SSZ). Po uplynutí 380 dní dočasné pracovní neschopnosti (DPN) Vám může být vyplácané nemocenské na základě žádosti, kterou podáte orgánu správy sociálního zabezpečení. Dobu vyplácení stanov SSZ podle posudku lékaře SSZ. Zákon podmiňuje vyplácení nemocenského očekáváním, že pojištenec získá schopnost práce do 350 dní. O prodloužení podpůrčí doby je možné žádat i opakovaně, nejdéle však na 3 měsíce, v maximální celkové délce 350 dní.

Váš zdravotní stav tak bude posuzovat příslušná SSZ a její posudkoví lékaři.

K poslední časti otázky - ohledně Vaší možnosti dostat posudek prodlužující DPN se  jako právníci vyjádřit neumíme, protože se jedná o individuální posuzování zdravotního stavu znalcem v oblasti lékařství. Z pohledu práva není pro mimořádné prodloužení doby výplaty nemocenského rozhodné, zda berete určité léky, ale to zda způsob Vaší léčby a Váš zdravotní stav umožňuje dojít k závěru, že je pravděpodobné, že se do 350ti dní stanete práce schopnou.

Vaše Férová nemocnice

31.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS