Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prodloužení podpůrčí doby v neschopnosti po registraci na ÚP - 2

Dobrý den,

 předem mého dotazu Vám velmi děkuji za Vaši odpověď ze dne 11.11.2015 ohledně prodloužení DPN a následně podpůrčí doby.

Byla jsem přesvědčena, že vše proběhne OK, ale bohužel se moje situace značně zkomplikovala. Moje obvodní lékařka je toho názoru, že mi DPN prodloužit nemůže z důvodu končící podpůrčí doby dne 24.11.2015 a prý vzhledem k mému zdravotnímu stavu, který se stejně podstatně nezmění prý stejně prodloužení DPN nic nepřinese.

Z tohoto důvodu mi DPN ukončuje k 24.11.2015 společně s doporučením pro mého zaměstnavatele, že stávající zaměstnání nemohu vykonávat. Tzn., že jsem sice neschopna práce ale musím na úřad práce a být k dispozici trhu práce ve svých 57 letech. Mojí ošetřující specialistku psychiatrie jsem bohužel dnes nezastihla a pokud se mi to nepodaří ani během 23. nebo 24.11. musím se na základě ukončení pracovního poměru ze zdravotních důvodů přihlásit na UP.

Jsem z toho zoufalá, připadá mi to nelogické, proč, když v poslední psychiatrické zprávě je jasně uveden nepříznivý stav, a DPN je nadále doporučena a další kontrola naplánovaná na 16.12., bohužel nešťastně po uplynutí prvních 380 dní podpůrčí doby, se musí najednou ukončit.

Bylo mi sděleno, že při minulé DPN už jsem prodloužení dostala - 2013. Od té doby jsem ale zase skoro rok pracovala na plný úvazek a v listopadu 2014 mne nemoc opět dostihla a v horší míře. Můžete mi prosím poradit, co mám dělat? Jak postupovat? Budu Vám velmi vděčna za rychlou odpověď.
 

Děkuji a zdravím

Věra

Odpověď:

Dobrý den,

doporučujeme Vám pokusit se dosáhnout zrušení rozhodnutí praktické lékařky, kterým ukončila Vaši dočasnou pracovní neschopnost a požádat Českou správu sociálního zabezpečení o prodloužení podpůrčí doby. Postup jak dosáhnout zrušení rozhodnutí pracovní neschopnosti popisujeme na našich stránkách zde.

Pro podání návrhu na přezkoumání rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti Vám běží lhůta tří pracovních dnů (viz zákon o specifických zdravotních službách zde) od převzetí rozhodnutí  o ukončení dočasné pracovní neschopnosti, pokud jste převzala rozhodnutí v pátek 20.11.2015, tak dnes ve středu 25.11.2015 stíháte podat návrh v termínu, podejte ho prostřednictvím pošty na doručenku. Návrh se podává prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení. To znamená, že návrh musíte adresovat vedoucímu zdravotnického zařízení, ale návrh zašlete ošetřujícímu lékaři, který jej následně sám předá vedoucímu. (Pokud lékař nemá vedoucího, podává se návrh přímo ošetřujícímu lékaři.)

V návrhu na přezkoumání rozhodnutí o ukončení pracovní neschopnosti uveďte, s jakým rozhodnutím nesouhlasíte a přiložte jeho kopii k tomuto návrhu, dále uveďte důvod svého nesouhlasu, např. blížící se vyšetření a doporučení od specialisty, aby dočasná pracovní neschopnost trvala dále (opět přiložte kopii).

Pokud se Vám podaří dosáhnout prodloužení dočasné pracovní neschopnosti, požádejte ČSSZ o prodloužení podpůrčí doby, nicméně závisí na posouzení ČSSZ, zda této žádosti vyhoví.

S pozdravy,
Vaše Férová nemocnice

 

25.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS