Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

problém s revizním lékařem

Dobrý den, mé přitelkyni sdělil revizní lékař, že musí ukončit neschopnost do 13 března 2017. Má mít operované menisky obou kolen. Na operaci nastupuje 5 dubna 2017. Jak je možné se odvolat proti jeho rozhodnutí, aby nemocnost pokračovala dale? Nemocnost trvá od 1 března 2016. Přítelkyně se tak dlouho léčila se srdcem a nyní má srdce od posledního ledna v pořádku a může nastoupit na operaci menisků, ale revizní lékař ji nutí ukončit neschopnost. Má přítelkyně má ztížený pohyb, do práce nemůže chodit, s prasklými menisky vydrží stát cca 20 minut, vice nezvládne. Pracuje na 3 směny ve stoje. Děkuji za rychlou odpověd.

Osvi71

Odpověď:

Dobrý den,

Proti rozhodnutí ošetřujícího lékaře o ukončení dočasné pracovní neschopnosti lze podat do tří dnů od okamžiku, kdy Vám byl tento posudek předán návrh na přezkoumání. Poučení o možnosti podat tento návrh na přezkoumání má být součástí posudku, uvedené vyplývá ze zákona o specifických zdravotních službách, pokud tomu tak není, upozorněte na to lékaře.

Lékař může dočasnou pracovní neschopnost ukončit pouze z důvodů uvedených v zákoně o nemocenském pojištění, viz zde. Mezi uvedenými důvody pro skončení dočasné pracovní neschopnosti nenajdeme žádný důvod, který by propojoval dobu výplaty nemocenského s dobou trvání dočasné pracovní neschopnosti. Člověk tak může být dočasně práce neschopen i déle, než pobírá nemocenské. Finanční situace je sice komplikovanější, ale v práci je zaměstnanec stále omluven.

Možnost, jak dosáhnout prodloužení výplaty nemocenského představuje žádost o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby, k tomu naleznete více zde. Prodloužení výplaty nemocenského má být přiznáno těm pacientům, u nichž lze v dohledné době očekávat znovu nabytí pracovní schopnosti, což jak píšete je i případ Vaší manželky, kdy lze po operaci očekávat zlepšení zdravotního stavu. Pokud by zlepšení zdravotního stavu nešlo očekávat bylo by na místě spíše požádat o invalidní důchod.

S pozdravem

Vaše férová nemocnice

29.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS