Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přezkoumání zdravotního posudku

Dobrý den,

obracím se na vás s dotazem, jak mám postupovat. Mám přiznanou nemoc z povolání, týká se plic. Proto také jezdím do lázní. V říjnu jsem nastoupil na léčebný pobyt do lázní. Po návratu z lázní jsem byl přeřazen na horší práci. Začal jsem vykonávat řidiče a pak se začaly projevovat zdravotní potíže. Šel jsem na pravidelnou prohlídku na plicní kliniku, kde mi byla vystavena pracovní neschopnost. Po přeléčení jsem nastoupil do práce. Než jsem nastoupil do práce, tak jsem donesl posudek z pracovního lékařství a plícního lékařství závodní lékařce, aby mi vystavila doporučení, jakou můžu vykonávat práci.

Ta mně během pár minut vyhodila se slovy: „že mi nic takového nemůže vydat, že se nejdřív musí poradit s paní vedoucí.“

Tak jsem navštívil mého praktického lékaře, který mi napsal omezení, že nesmím pracovat jako skladník, v nevhodném prostředí se střídáním tepla a chladu a zákazem práce v prašném prostředí.

Toto potvrzení jsem předal vedoucí. Nato mi paní vedoucí odpověděla, že je to na výpověď a nařídila mi vybrat si dovolenou a pak mi dá výpověď. Během čerpání dovolené mi poslala SMS, abych se dostavil na mimořádnou lék. prohlídku. Na tuto mimořádnou zdrav. prohlídku jsem se dostavil a během 3-5 min. mně byl vystaven zdravotní posudek. V posudku stálo, že jsem schopen práce kategorie 1 - práce v noci.

Tento posudek jsem předal paní vedoucí a dále mě nechala čerpat dovolenou.

Pak mi poslala SMS že mám nastoupit do práce 26.12.215. Tak jsem učinil a nastoupil.

Při výkonu této práce jsem začal mít zdravotní potíže. Tak jsem se odvolal proti zdravotnímu posudku závodní lékařky. Ta mi odpověděla, že na svém zdrav. posudku nadále trvá a zasílá to na Krajský úřad odbor zdravotnictví.

Já jsem 5.1.2016 skončil v nemocnici na plicní klinice. Krajský úřad nařídil, aby paní doktorka zdravotní posudek přepracovala.

Do dnešního dne tak neučinila. Já jsem ještě v pracovní neschopnosti.

Prosím o radu, co mám dělat a jak mám dále postupovat, když mi bude ukončena pracovní neschopnost. Vedoucí mi tvrdí, že když jí donesu ukončení pracovní neschopnosti, jsem zdráv a můžu vykonávat práci podle lékařského posudku, kterou jsem dělal.

učňo

Odpověď:

Dobrý den,

Závodní lékařka je v tomto případě povinna vydat nový lékařský posudek a současně je vázána právním názorem svého nadřízeného orgánu. Pokud ho nevydá, dopouští se tím správního deliktu, za který jí může být uložena pokuta až 10.000 Kč do 10ti dnů. Ve Vašem případě je nejlepší informovat se na České správě sociálního zabezpečení

Pokud závodní lékařka posudek stále nevydala, můžete jako pacient na lékařku podat stížnost a to zřizovateli zdravotnického zařízení, což bývá obvykle krajský úřad nebo České lékařské komoře.

Uvedené stížnosti je samozřejmě možné kombinovat. Různé stížnosti se od sebe samozřejmě liší. Bližší informace naleznete v našem manuálu Jak být pacientem v České republice a zachovat si důstojnost v kapitole Právní prostředky k ochraně pacienta, část Stížnosti.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

23.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS