Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přepočítání invalidního důchodu 1.stupně

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat zda mám nárok na přepočítání invalidní důchodu 1. stupně. Důchod mám od roku 2010 a pracuji, můžu zažádat o přepočítání?

Děkuji.

Pepe

Odpověď:

Dobrý den,

otázku invalidních důchodů upravuje zákon č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění. Podle § 41 tohoto zákona se invalidní důchod skládá ze 2 částí. Fixní a procentuální výměry. Procentuální část je počítána jako 0,5% základu za každý celý rok doby pojištění u invalidity 1. stupně. (0,75% u invalidity 2. stupně a 1,15% u 3. stupně). To, že vykonáváte při invalidním důchodu také zaměstnání, nemá na výši invalidního důchodu vliv.

Pokud by se Váš stav zhoršoval a Vy byste uvažoval o změně stupně invalidního důchodu, můžete podat žádost o změnu invalidního důchodu. Tu je možno písemně podat na okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ). Na základě této žádosti posudkový lékař přezkoumá Váš stav a rozhodne o snížení, zvýšení či ponechání stejného stupně invalidity.

Pokud by Vám byl přiznán vyšší stupeň invalidity, správa sociálního zabezpečení automaticky přepočítá výši Vašeho důchodu. Přepočet se provádí vynásobením aktuální invalidní důchod příslušným koeficientem. Více informací o invalidních důchodech naleznete například zde.

V každém případě Vám doporučujeme se obrátit také na Vaši příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ), která Vám bude schopna poskytnou přesnější informace týkající se důchodů. Příslušnost úřadu se řídí podle místa trvalého bydliště.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

6.9.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS