Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz s trvalými následky a další úraz

Hezký den,

stal se mi pracovní úraz, který firma uznala a lékař ho zapsal do lékařské zprávy, ale nesprávně jej zařadil. Místo S (Nemoci svalové a kosterní soustavy a pojivové tkáně podle Mezinárodní klasifikace nemocí) napsal M (Poranění, otravy a některé jiné následky vnějších příčin, taktéž podle MKN 10).

Z toho důvodu mi pojišťovna odmítla vyplatit dorovnání platu. Po dvou letech tahanic mi lékaři před měsícem diagnózu změnili, ale pojišťovna dál nic neplní.

Nejen to. Jsem po dvou operacích kolene (ta druhá kvůli komplikacím) a zůstaly mi trvalé následky s omezením hybnosti a nestabilitou, která vede k pádům.

Při posledním pádu jsem si zhmoždila pravou ruku tak, že po opakovaných rehabilitacích mám opět omezení hybnosti pravé ruky.

Jde o to, že mi při vypisování bolestného moje obvodní lékařka tvrdí, že ten druhý úraz si nemůžu uplatnit. Na rozdíl ode mě, protože já si myslím, že k němu došlo právě kvůli trvalým následkům po prvním pracovním úrazu.

Kdo má tedy pravdu a jak postupovat? Našla jsem si u vás definici bolestného, kde píšete, že jde nejen o tělesné, ale i duševní strádání (např.stres?) při úrazu + následných operacích.

Také píšete, že každá operace se hodnotí jako otevřená rána a bolest s další operací se hodnotí jako nová. Hodnocení se zvyšuje při komplikacích.

Stal se mi úraz pravého kolene, dělali mi 5x punkci + 1x obstřik, první operaci s komplikacemi, druhou operaci, následně druhý úraz ruky(ten ale doma během pracovní neschopnosti). Přitom mi lékařka tvrdí, že v tabulkách nic takového není, že je tam jen diagnóza (bez nějakých stresů a psychických obtíží,bolesti).

Můžete mi tedy vysvětlit, jestli a jak se můj druhý úraz vztahuje k tomu prvnímu? Tzn. jeho trvalým následkům? Popř. jak to doložit, aby lékařka druhý úraz "uznala" jako následek prvního?

Děkuji.

Jaria

Odpověď:

Dobrý den,

k první části dotazu. To, že pojišťovna nechce vyplácet pojistné, není nutně Váš problém. Tím, že k úrazu došlo v důsledku pracovní činnosti, je placením odškodného vůči Vám povinen zaměstnavatel. Škodu tedy vymáhejte po zaměstnavateli, který se k jejímu plnění zavázal uznáním úrazu jako pracovního. A to, jestli mu následně pojišťovna něco nahradí, je jeho věc.

V případě, že by se jednalo o soukromé pojištění a věc nebyla řešena jako pracovní úraz, pak by jste pravděpodobně musela náhradu škody požadovat po lékaři, který vydal posudek. Kvůli jeho administrativní chybě jste přišla o pojistné plnění, na které by jste v případě, že by chybu neudělal měla nárok. 

Tento požadavek na vyplacení odškodného po lékaři budete pravděpodobně muset vymáhat soudně, Proto Vám doporučuji kontaktovat advokáta.

K druhé části dotazu. Je důležité zda-li máte v některé z lékařských zpráv uvedeno, že Vaše zranění kolene může souviset s poškození koordinace a balance. Pokud tomu tak není, bude se velmi obtížně prokazovat opak.

Pokud se Vám nepodaří přesvědčit Vaši ošetřující lékařku o tom, že Vaše zranění navzájem souvisí, můžete změnit lékaře. Pokud nechcete měnit lékaře anebo pokud by ani nový lékař neprokázal, že spolu zranění souvisejí, pak se můžete obrátit na soudního znalce. Seznam soudních znalců naleznete zde. Může se však stát, že nenajdete soudního znalce ochotného k vyhotovení posudku.

V takovém případě nezbývá než se obrátit na soud. Ten soudně určí znalce a na základě jeho posudku rozhodne o bolestném.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

26.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS