Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz s trvalými následky

Dobrý den,

 

v lednu tohoto roku jsem si zlomila v práci kotník. Byla jsem na operaci a v kotníku mi zůstaly dva šrouby. Neschopnost trvala čtyři měsíce.

Nyní jsem se podrobila druhé operaci, při které mi vytáhli  šrouby. Neschopnost trvala 25 dní. Chci se zeptat, zda mám nárok na proplacení této neschopenky, ušlý výdělek a pobyt v nemocnici?

Mám omezenou hybnost kotníku a primář mi v nemocnici říkal, že se to už nezlepší. Jak se tedy postupuje při vyřizování trvalých následků? Kam se mám obrátit?

 

Děkuji.

Janule

Odpověď:

 

Dobrý den,

 

pro přehlednost naši odpověď rozdělíme na několik částí.

 

Náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti

Podle zákoníku práce máte nárok na náhradu za ztrátu na výdělku i při další pracovní neschopnosti z důvodu téhož pracovního úrazu.

Zaměstnavatel vám tedy má proplácet náhradu mzdy prvních 21 dní a další 4 dni vám nemocenské bude proplácet Česká správa sociálního zabezpečení. K tomu musí zaměstnavatel doplatit rozdíl mezi průměrnou mzdou, kterou jste pobírala, a výší náhrady mzdy a dávek nemocenského.

 

Účelně vynaložené náklady spojené s léčením

Zaměstnavatel je vám povinen uhradit účelně vynaložené náklady spojené s léčením. Šlo by tedy o náklady, které jste vy sama vynaložila, např. regulační poplatky za pobyt v nemocnici. Úhradu primárně může požadovat ten, kdo náklady spojené s léčením vynaložil.

 

Náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění

Trvalými následky se často myslí tzv. ztížení společneského uplatnění. To vám má zaplatit zaměstnavatel. Jedná se o jednorázové odškodnění na základě bodového ohodnocení, které provádí váš ošetřující lékař. Možná jste už toto odškodnění získala, ale po druhé operaci mohlo dojít ke změně zdravotního stavu a pokud znovu zdravotní stav obodujete, můžete požadovat po zaměstnavateli doplacení odškodnění.

 

Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti

Pokud byste následkem pracovního úrazu pobírala menší mzdu, než když jste si zlomila kotník, musí vám zaměstnavatel doplácet rozdíl. Rozdíl vám bude doplácet i v případě, budete-li vám uznán invalidní důchod.

 

Trvalé následky a pojištění

Trvalé následky často odškodňují pojišťovny v rámci pojistek, které mají jejich klienti uzavřeny. Proto záleží na tom, jestli jste takovou pojistku uzavřela.

 

Vaše Férová nemocnice

10.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS