Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz evidence na úřadu práce a odmítnutí práce ze zdravotních důvodů

Dobrý den,

v roce 2005 jsem utrpěl prac. úraz. Dosud mám trvalé následky - nehybnou ruku, jsem v evidenci uřadu práce. Na úřadu práce mě poslali na pozici ochranky - bezpečnostní pracovník, nedovedu si představit vykonávat pozici díky zdravotnímu postižení. Místo jsem odmítl ze zdravotních důvodů, úřad práce chce po mě dokladovat zdravotní způsobilosti, že nemohu konkretní pozici vykonávat. Byl jsem u praktického lekaře, ale ten mě posíla za lekařem firmy, že ten mi vydá pouze výpis a že to mají posoudit tam, kde mě chtěli vzít do práce. Úřad práce zahájil správní řízení, nikdo mě nechce nic vydat. Navíc jsem měl dojednanou operaci, která byla zrušena. Pořad mě posílaji do nějaké práce hlavně na pozici ochranky, jak mám prokázat nebo čím zda je toto zaměstnání pro mě vhodné nebo ne? Praktický lékař mi napsal, že může vydat pouze potvrzení pro úřad práce, jaké činnostii považuje za nevhodné, ale toto úřadu stačit nebude. Nevím si rady.

Tony

Odpověď:

Dobrý den,

otázka zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání je upravena zákonem o zaměstnanosti

Ten stanoví, že uchazeč má právo na zprostředkování vhodného zaměstnání. Přičemž je zákonem stanoveno, že za vhodné je považováno zaměstnání, které splňuje následující požadavky:

  • zakládá povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti,
  • délka pracovní doby činí nejméně 80 % stanovené týdenní pracovní doby,
  • sjednává se na dobu neurčitou, nebo na dobu určitou delší než 3 měsíce,
  • odpovídá zdravotní způsobilosti fyzické osoby a pokud možno její kvalifikaci, schopnostem, dosavadní délce doby zaměstnání, možnosti ubytování a dopravní dosažitelnosti zaměstnání.

Poslední uvedený požadavek se týká právě zdravotní způsobilosti. Ze zákona je pak uchazeči stanovena povinnost sdělit údaje o zdravotních omezeních souvisejících s výkonem práce či o zdravotním postižením. Jakékoliv zdravotní omezení se dokládá lékařským posudkem, který Vám vydá praktický lékař. Je to tedy Váš praktický lékař, kdo má ze zákona povinnost vyhotovit Vám posudek o zdravotních omezeních, který následně předložíte Úřadu práce. 

V případ, že by Vás krajská pobočka Úřadu práce vyzvala, máte rovněž zákonnou povinnost podrobit se vyšetření za účelem posouzení Vašeho zdravotního stavu. Pokud se jedná o posouzení vhodnosti doporučeného zaměstnání, pak toto provede lékař pracovnělékařských služeb. Pokud Vás tedy Úřad práce poslal na vyšetření k poskytovateli pracovnělékařských služeb, pak jste ze zákona povinen se tomuto vyšetření podrobit. A na straně druhé tomuto lékaři rovněž zákon ukládá toto vyšetření provést, a to do 15 dnů ode dne obdržení žádosti ze strany Úřadu práce. Pokud byste uvedené vyšetření odmítl, pak by to bylo důvodem pro vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání. 

Pro shrnutí bychom uvedli, že na straně jedné zde existuje požadavek vhodnosti zaměstnání, mezi jehož požadavky mimo jiné patří, aby zaměstnání odpovídalo zdravotní způsobilosti uchazeče. Na straně druhé je však potřeba toto omezení prokázat. Praktický lékař by Vám tak měl vystavit potvrzení o zdravotních omezeních, na základě něj Úřad práce vyhodnotí vhodnost zaměstnání. Bude-li se domnívat, že by pro Vás určitá pozice byla vhodná, pak Vám může nařídit, abyste se podrobil vyšetření také u poskytovatele pracovnělékařských služeb. ten posoudí, zda je pro Vás nabízená pozice vhodná. Vy máte povinnost se tomuto vyšetření podrobit, nepodstoupení předmětného vyšetření je totiž důvodem pro vyřazení osoby z evidence uchazečů. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

 

 

21.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS