Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz a změna lékaře

Dobrý den,

měla jsem pracovní úraz a jsem na neschopence. Jsem těhotná a bohužel mi lékaři nemůžou udělat žádná vyšetření. Neurolog mi napsal do zprávy, že magnetickou rezonanci provedeme až po porodu, protože na páteři nějaký nález bude. Rehabilitace začínám až 7.9. a můj praktický lékař mi chce ukončit neschopenku i když mě záda pořád bolí, nemůžu brát žádné utěšující léky a na rehabilitacích jsem ještě nebyla. Můj PL lékař je zároveň i firemním lékařem. Je prosím možné, že se jedná o střet zájmu a u jiného pacienta by postupoval jinak? Smím v průběhu léčby vyměnit praktického lékaře? Jakým způsobem to provést? Najít si nového lékaře a ten si kartu vyžádá nebo si mám kartu vyzvednout sama? Děkuji

S pozdravem
 

tweetinka173

Odpověď:

Dobrý den,

pracovní lékař, stejně jako každý jiný lékař, by měl u všech pacientů postupovat obdobným způsobem a to na náležitě odborné úrovni péče podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů dle zákona o zdravotních službách (odkaz zde a zde). Pokud se však domníváte, že tento lékař pochybyl, máte možnost podat stížnost. Vše o stížnostech naleznete zde.

Změnu praktického lékaře můžete provést kdykoli, avšak ne dříve než 3 měsíce od poslední změny a nezáleží na tom, že Vám běží dočasná pracovní neschopnost. Nově zvolený lékař, který přijímá pacienty, Vás nemůže odmítnout z důvodu Vaší probíhající pracovní neschopnosti.

Z výše uvedeného vyplývá, že máte právo změnit lékaře i v pracovní neschopnosti a je věcí lékařů, aby si předali potřebnou dokumentaci týkající se vedení pracovní neschopnosti i Vašeho zdravotního stavu. Vy pouze při první návštěvě nového lékaře podepíšete registrační list, kterým z pohledu zdravotní pojišťovny přestanete být pacientkou starého lékaře a stanete se pacientkou nového lékaře. Nový lékař si vyžádá opis ze zdravotní dokumentace u starého lékaře sám, Vy se o nic nestaráte. Předání opisu zdravotní dokumentace novému lékaři na jeho žádost je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění..

Zákon o zdravotních službách neukládá lékaři povinnost předat novému praktickému lékaři originál zdravotnické dokumentace, ukládá mu povinnost předat informace potřebné k zajištění návaznosti zdravotních služeb dle § 45 odst. 2 písm. g. Ponechaný originál dokumentace slouží lékaři, který zdravotní služby poskytl např. jako podklad pro pojišťovnu, její ponechání je tedy opodstatněné. Originál zdravotní dokumentace uchovává původní praktický lékař po dobu deseti let, od doby kdy od něj odejdete.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice 

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS