Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Práce v zahraničí, neschopenka v ČR

Dobrý den,

pracuji a přes týden bydlím na Slovensku a na víkendy se vracím domů.
Můj zaměstnavatel na Slovensku mi nechce uznat návštěvy lékaře v ČR - zpochybňuje dobu potřebnou pro návštěvu lékaře a neuznává omluvenky od českých lékařů. Tohle jsem doposud řešil vybráním dovolené.
Můžete mi prosím poradit, zda má zaměstnavatel právo odmítnout omluvenku českého lékaře?
Dále prosím o Váš názor, zda mi zaměstnavatel musí uznat pracovní neschopnost vystavenou českým lékařem.

Děkuji.

Jiri.S

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu vyplývá, že pracujete na Slovensku, trvalý pobyt máte v ČR a v ČR si také platíte zdravotní pojištění. 

První část Vašeho dotazu se týká návštěv lékaře. V dotaze uvádíte, že pracujete na Slovensku, neuvádíte už však, dle jakého práva byl pracovněprávní vztah uzavřen, což je rozhodující pro to, zda se situace bude posuzovat z pohledu českého či slovenského práva. Pokud by se jednalo o slovenského zaměstnavatele, pak dle § 141 odst. 2 zákona č. 311/2001 Zb., zákoník práce (dále jen slovenský zákoník práce), je návštěva lékaře považována za důležitou osobní překážku, a tak je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci pracovní volno. Slovenský zákoník práce uvádí, že volno je poskytováno na nezbytně nutný čas, nejdéle však na 7 kalendářních dní, není-li možné navštívit lékaře mimo pracovní dobu. Zaměstnavatel je tak povinen poskytnout Vám těchto 7 kalendářních dní na návštěvu lékaře bez ohledu na to, zda je lékař na Slovensku či v ČR, za tyto dny Vám navíc náleží náhrada výdělku. Pokud potřebujete navštívit lékaře i po vyčerpání těchto 7 hrazených kalendářních dnů, je zaměstnavatel povinen Vám poskytnout potřebné volno v tomto případě už ale bez náhrady výdělku. Pokud by se situace posuzovala dle českého zákoníku práce je zaměstnavatel také povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance pro osobní překážku. Okruh a rozsah osobních překážek je upraven nařízením vlády č. 590/2006 Sb. Toto nařízení stanoví, že se poskytne pracovní volno ale na rozdíl od slovenského zákoníku práce, jen na nezbytně nutnou dobu, nebylo-li to možné mimo pracovní dobu a ve zdravotnickém zařízení, které je nejblíže bydlišti či pracovišti zaměstnance. Pokud nejsou splněny všechny tyto podmínky, pak náleží náhrada výdělku jen za nezbytně nutnou potřebnou dobu. Co se týče omluvenek od českého lékaře, nevidíme důvod, proč by je zaměstnavatel neměl uznávat. Své zdravotní pojištění si hradíte v ČR, kde také máte nárok na poskytnutí zdravotní péče, je tedy pochopitelné, že navštěvujete česká zdravotnická zařízení. 

Druhá část Vašeho dotazu se týká dočasné pracovní neschopnosti (dále jen DPN). Slovenský zákoník práce v §141 odst. 1 stanoví, že zaměstnavatel je povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance po dobu trvání DPN. Český lékař Vám tedy vystaví potřebné dokumenty, které pak zašlete příslušné zahraniční instituci jako potrvzení o vzniku a délce trvání DPN. Není tedy důvod, proč by lékař neměl potvrzení o pracovní neschopnosti akceptovat, naopak by se mohlo z jeho strany jednat o diskriminační zacházení. Co se pak týče nároku na dávky, řídí se tato otázka právem státu, v němž jste pojištěn.

Děkujeme za odpověď.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

 

 

27.9.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS