Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Práce během pracovní neschopnosti

Dobrý den, moc bych Vás prosila o odpověď, která by mi pomohla. Jsem tři roky zaměstnaná, ale má práce je fyzicky dost náročná a tak hodlám (na doporučení lékaře) jít na nemocenskou. Ale finanční výše nepokryje mé náklady, tak bych potřebovala ještě k tomu pracovat. Je to legální? Mohu? A normálně na smlouvu jako HPP? Nebo jen dohoda o provedení práce? A pokud ano, kdo za mě v tu dobu platí zdrav. + soc. pojištění? Můj předchozí zaměstnavatel, stát (když budu vlastně na té nemocenské) nebo ten nový zaměstnavatel?

Odpověď:

Dobrý den,

lékař je oprávněn rozhodnout o vzniku dočasné pracovní neschopnosti, pokud pro poruchu zdraví nebudete moct vykonávat dosavadní pojištěnou činnost a trvá-li porucha zdraví déle než 180 kalendářních dní, i jinou než dosavadní pojištěnou činnost.

Nemocenské dávky nebo náhrada mzdy (vyplácená zaměstnavatelem) nahrazují příjem ze zaměstnání. Během pracovní neschopnosti proto nemocný nesmí vykonávat práci, z níž tyto dávky dostává. Nic mu však nebrání vykonávat další práci, pokud splní základní podmínku a tou je dodržení léčebného režimu. Pro každou činnost se tedy pracovní neschopnost posuzuje samostatně – pokud má například pacientka zlomenou nohu, může vykonávat zaměstnání manažerky, ale ne uklízečky.

Léčebný režim stanoví ošetřující lékař při rozhodnutí o vzniku pracovní neschopnosti. Jestli při výkonu jiné práce nebudete léčebný režim porušovat, pak můžete pracovat pro jiného zaměstnavatele (na HPP i na dohodu o provedení práce). Pokud byste však porušovala léčebný režim vystavujete se rizikům, která jsme popsali v jiném dotazu zde.

Pro zaměstnání, pro které budete práce neschopná platí, že se během pracovní neschopnosti sociální pojištění neplatí, avšak tato doba se Vám započítává jako doba pojištěná. V případě zdravotního pojištění zaměstnavatel odvádí buď poměrnou část (při nemoci, která netrvá celý kalendářní měsíc) nebo nulovou část (při nemoci trvající celý kalendářní měsíc). Svůj pojistný vztah v příslušném kalendářní měsíci však budete mít vyřešen.

Vaše Férová nemocnice

7.12.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS