Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

povolení vycestovat do zahraničí

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou: žádala jsem ČSSZ o povolení vycestovat do zahraničí. Žadatel jsem byla já a odpověď přišla ošetřujícímu lékaři, tudíž jsem na odpověď čekala zbytečně dlouho, ale stejně mi doručena nebyla, je tohle správně? Dále ČSSZ mi na žádost odpověděla pouze: "Nepovoluje se." A kde mám vyjádření proč a dle jakého zákona? Je tohle dobře, můj zdravotní stav to povoluje, vycestování nenaruší můj léčebny plán a já tedy nevím, kam se odvolat a proč mi tedy nebylo vycestovat umožněno? Můžu Vás tedy poprosít o vysvětlení, co je správně a kam se mohu v tomto případě odvolat? A zda by mě měla příslušná ČSSZ o této zkutečnosti informovat, když jsem byla žadatelka já? A zda tato odpověď, která mi ani nebyla doručena, je správně? Jinak mám po operaci kolene a probíhá rehabilitace, která v době vycestování není, tudíž se nijak neprodlouží léčba a ani to nenaruší léčebný plán, kontroly u odborníka v této době také nejsou. Děkuji moc. S pozdravem Dodo

dodo 123

Odpověď:

Dobrý den,

institut, o kterém hovoříte, se správně nazývá povolení změny místa pobytu pobytu dočasně práce neschopného pojištěnce. Pro lepší pochopení problematiky je třeba o něm říci následující:

Institut povolení změny místa pobytu

Zákon o nemocenském pojištění (ust. § 56 odst. 2 písm. b)) stanoví každému práce neschopnému pojištěnci povinnost zdržovat se v místě pobytu, které nahlásil na počátku pracovní neschopnosti.

Měnit toto místo lze jen na základě povolení ošetřujícího lékaře (tamtéž odst. 3 a 4), pokud to nevylučuje zdravotní stav pojištěnce nebo individuální léčebný plán. Změnu místa pobytu dočasně práce neschopného pojištěnce z důvodu pobytu v cizině může ošetřující lékař povolit jen po předchozím písemném souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění; o souhlas orgánu nemocenského pojištění žádá tento orgán pojištěnec.

Pokud dočasně práce neschopný pojištěnec požádá o povolení změny místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti a ošetřující lékař vycházky nebo jejich změnu nebo změnu místa pobytu nepovolí, vydá ošetřující lékař rozhodnutí o tomto nepovolení, jen pokud pojištěnec vydání tohoto rozhodnutí požaduje. (Tamtéž odst. 4).

Platí přitom, že povolení změny místa pobytu je nárokové v případech, že takovou změnu umožňuje zdravotní stav práce neschopného pojištěnce a není to v rozporu se stanoveným individuálním léčebným postupem. Vyplývá to z ust. § 56 odst. 2 písm. d) zákona o nemocenském pojištění.

Váš dotaz zjevně směřuje na to, jaké náležitosti by měla mít listina, kterou orgán nemocenského pojištění vyjádří své rozhodnutí o tom, zda Vám lékař může povolit změnu místa pobytu či nikoliv, komu má být listina doručena a zda a jak je možno se proti rozhodnutí v ní obsaženému odvolat.

Souhlas ČSSZ s povolením změny místa pobytu

Zákon o nemocenském pojištění bohužel výslovně stanoví (§ 155 odst. 1), že se na souhlasy podle ust. § 56 odst. 3 téhož zákona nepoužijí ustanovení správního řádu. To znamená, že proti takovému rozhodnutí se vůbec nedá odvolat (toto právo stanoví správní řád), ani nemusí obsahovat odůvodnění a ani další náležitosti, které správní řád pro jiná rozhodnutí stanoví.

Naproti tomu, ČSSZ pochybila, pokud Vám své zamítavé stanovisko neoznámila do 5 pracovních dnů ode dne následujícího po dni, kdy jí žádost byla doručena. Je to její povinnost podle ust. § 155 zákona o nemocenském pojištění. V této lhůtě musí též vyrozumět toho, kdo o souhlas požádal, a v případě souhlasu podle § 56 odst. 3 též ošetřujícího lékaře; jestliže v této lhůtě nevyrozumí ošetřujícího lékaře nebo pojištěnce, má se za to, že souhlas byl udělen. Nevyřešenou právní otázkou zůstává, zda k nastoupení domněnky souhlasu dochází jen, když není informován ani pacient, ani lékař, anebo i když není informován jen jeden z nich a druhý ano. Ustanovení lze číst oběma způsoby. Není nám známo žádné soudní rozhodnutí, které by tuto otázku vyřešilo.

Obrana proti nesouhlasu ČSSZ s povolením změny místa pobytu

Ačkoliv nelze neosuhlas napadnout odvoláním, lze jej napadnout žalobou proti rozhodnutí správního orgánu. Zákon o nemocenském pojištění totiž výslovně vylučuje jen užití správního řádu, nikoliv však soudního řádu správního. Žalobní právo je zakotveno právě v něm.

Nejvyšší správní soud považuje za rozhodnutí napadnutelná správní žalobou všechny akty správního orgánu, které závazně zakládají, mění nebo ruší práva a povinnosti osob, anebo existenci jejich práv a povinnosti závazně deklarují. Lhostejno, zda se nazývají rozhodnutími, souhlasy anebo jinak. Viz například usnesení rozšířeného senátu NSS, sp. zn. 6 A 25/2002-42. Nesouhlas ČSSZ konkrétně zasahuje do svobody pohybu a pobytu, které jsou základními právy podle Listiny záklandích práv a svobod.

Nutno podotknout, že na podání žaloby máte 2 měsíce ode, kdy Vám byl nesouhlas doručen. Situace, kdy není nesouhlas žadateli vůbec doručen, zůstává nevyjasněnou. Z procesní opatrnosti doporučujeme počítat lhůtu ode dne doručení lékaři.

V žalobě je třeba uvést, v čem spatřujete nesprávnost a nezákonnost napadeného rozhodnutí. To lze učinit pouze ve lhůtě k podání žaloby. K pozdějším dopněním se nepřihlíží. K tomu je třeba pečlivé přípravy žaloby. Doporučjeme tento úkol svěřit advokátu. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Férovou nemonicí. Další advokáty naleznete v seznamu České advokátní komory na webu www.cak.cz.

K posouzení toho, zda Váš zdravotní stav cestě do zahraničí skutečně nebrání, doporučujeme nechat si zpracovat znalecký posudek. Jeho výstup Vám pomůže v rozhodnutí, zda žalobu podat nebo nikoliv a třeba Vám ušetří i náklady soudního řízení, pokud z něj vyplyne, že podávat žalobu nemá smysl.

Vaše Férová nemocnice.

10.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS