Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

potřebná doba pojištění pro ID

Dobrý den,

měla bych na Vás dotaz. Je mi 34 let a invalidní důchod (dále jen „ID“) pobírám od roku 2004. Pobírala jsem ID 3. stupně do roku 2010, po roce 2010 jsem na ID 2. stupně. V roce 2010 se mi narodil syn a snížili mi důchod z 3. stupně na 2. stupeň. Můj dotaz zní, v ID 2. stupně jsem už 7 let a stát za mě platí zdravotní pojištění. Důchodové pojištění za mě není placeno. Dočetla jsem se, že doba do 4 let věku dítěte se počítá jako náhradní doba pojištění. Kdyby mi teď důchod sebrali a já bych zase po čase při zhoršení zdravotního stavu chtěla požádat o ID, budou mi chybět nějaké roky potřebné doby pojištění? 
Nerozumím této větě: Potřebná doba pojištění pro nárok na invalidní důchod se zjišťuje z období před vznikem invalidity, a jde-li o pojištěnce ve věku nad 28 let, z posledních 10 roků před vznikem invalidity.
Jak bych tedy měla postupovat? Počítají se mi roky z doby před vznikem invalidity nebo si mám platit sama důchodové pojištění? Do práce jít nemohu, vzhledem k tomu, že moje imunita je hrozně oslabená.

Děkuji za odpověď

1radex1

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na invalidní důchod  má občan, pokud je  invalidní v některém ze tří stupňů a získal potřebnou dobu pojištění. Podmínka potřebné doby pojištění se nevyžaduje v případě, že invalidita vznikla následkem pracovního úrazu (nemoci z povolání). Podmínka doby pojištění pro přiznání invalidního důchodu je u pojištěnce nad 28 let 5 roků (viz § 40 odst. 1 písm. f zákona o důchodovém pojištění). Potřebná doba pojištění pro nárok na invalidní důchod se zjišťuje z období před vznikem invalidity, a jde-li o pojištěnce ve věku nad 28 let, z posledních deseti roků před vznikem invalidity (viz § 40 odst. 2 zákona o důchodovém pojištění). Náhradní doba pojištění je přesně definované období života, za které se neodvádí žádné pojistné, a přesto se za určitých podmínek započítává do potřebných dob pojištění. Účast na důchodovém pojištění z titulu náhradní doby pojištění se týká i osob pečujících osobně o dítě ve věku do čtyř let (viz § 5 odst. 2 písm. d) zákona o důchodovém pojištění).

Kdybyste teoreticky přišla o Váš invalidní důchod v roce 2018 a v témže roce byste se znovu stala invalidní, potřebná doba pojištění pro nárok na Váš invalidní důchod by se posuzovala od roku 2018 10 let zpátky, tudíž od roku 2008. Podmínka doby pojištění u Vás je dle zákona o důchodovém pojištění 5 roků. Ve Vašem případě by se započítala náhradní doba pojištění 4 let, jelikož jste, jak píšete v dotazu, pečovala o Vašeho syna. Pro nárok na invalidní důchod by Vám tedy chyběl 1 rok pojištění. Ve Vašem případě by se tak jednalo o nesplnění potřebné doby pojištění podle zákona o důchodovém pojištění, což je možné řešit účastí na dobrovolném pojištění, doplacením 1 roku, který by Vám pro nárok na invalidní důchod chyběl.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

9.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS