Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posudek o zdravotní způsobilosti dítěte do základní školy

Dobrý den,

Na začátku každého školního roku vyžaduje základní škola posudek o zdravotní způsobilosti dítěte. Dětskou lékařku navštěvuji s dětmi víceméně pouze v termínech preventivních prohlídek, tedy 1x za 2 roky). Dříve k získání tohoto posudku stačilo, abych lékařce zaplatila 150,-Kč, za který mi dala razítko. Celý proces mi přišel absurdní, jako mnoho jiných absurdit v naší společnosti. Už jenom fakt, jak může lékařka, která vidí dítě 1x za 2 roky potvrdit zdravotní stav dítěte lépe než rodič, který je s dítětem každý den je při nejmenším zvláštní. Přesto chápu oprávněnost ve specifických případech, které by měly být ovšem dle mne řešeny individuálně.

V tomto roce ovšem lékařka vyžadovala k vydání posudku možnost dítě vyšetřit. Absurdnost skončila, nastala ovšem realita, která se mi nelíbí. Z povinných preventivních prohlídek 1x za 2 roky se tak stává povinnost 1x za rok. Prohlídku jsme absolvovali, posudek který po nás vyžaduje škola za 150,-Kč jsme obdrželi. A já jsem slíbila dětské lékařce (pro kterou je nárůst vydávaných posudků také únavný - školy, tábory, sportovní kluby), že se u Vás zeptám, jak to tedy je.

Skutečně má rodič povinnost odevzdat každý rok nový lékařský posudek ve škole (na táboře, ve sportovním klubu), kam dítě chodí několik let?

Ptám se i s ohledem na skutečnost, že dovršením věku 18let u našeho staršího syna škola žádný posudek nepotřebuje a střední škola, kterou navštěvuje naše starší dcera se spokojila s jedním posudkem na celou dobu studia odevzdaným při přijímacím řízení.

Děkuji za čas, energii a Vaši činnost.

Iv.

ivig

Odpověď:

Dobrý den,

Podle školského zákona je zákonný zástupce nezletilého žáka povinen informovat školu a školské zařízení o změně zdravotní způsobilosti, zdravotních obtížích nebo jiných závažných skutečnostech, které by mohly mít vliv na průběh vzdělávání (stejnou povinnost má zletilý žák). Některé školy si toto zajišťují prostřednictvím posudků. Pokud nechcete obstarávat a platit za posudky, doporučujeme domluvit se s vedením konkrétní základní školy na upravení této povinnosti.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

10.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS