Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pojištění, kdo ho platí, když jem v pracovní neschopnosti a skončila jsem pracovní poměr

Dobrý den,

chci rozvázat pracovní poměr ze zdravot.důvodů v době PN, ale zatím nevím jestli mi bude uznán. Pokud ne,musím ho rozvázat s výpovědní lhůtou 2.měsíce,neboť nejsem dále schopná vykonávat své dosavadní zaměstnání. Chci se zeptat,pokud bude moje PN trvat i po rozvázání prac.poměru,nemohu se zaevidovat na  ÚP. Kdo tedy za mne bude platit zdrav. a soc.pojištění do ukončení PN?

Děkuji za odpověď.

sára

Odpověď:

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Na začátek si ujasníme několik pojmů z pracovního práva a potom se podíváme na Vaši hlavní otázku do oblasti práva sociálního zabezpečení. Rozvázání pracovního poměru je pro české občany možné celkem pěti způsoby:

1) dohodou

2) výpovědí

3) okamžitým zrušením

4) zrušením ve zkušební době

5) uplynutím sjednané doby (PP na dobu určitou)

Ve vašem dotaze uvádíte: „chci rozvázat pracovní poměr ze zdravot.důvodů v době PN,ale zatím nevím jestli mi bude uznán.“ Pravděpodobně máte na mysli rozvázání pracovního poměru dohodou, neboť právě u dohody je potřeba dvoustranné právní jednání, tj. souhlasné prohlášení zaměstnance i zaměstnavatele, které vy nazýváte „uznání ze strany zaměstnavatele.“ Pracovní poměr v tomto případě končí dnem, který si zaměstnanec a zaměstnavatel v dohodě sjednají.

Dále hovoříte o rozvázání s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Zde je potřeba jasně definovat, o jaký způsob rozvázání pracovního poměru se jedná. Pravděpodobně máte na mysli výpověď, která je jednostranným právním jednáním, tj. není potřeba souhlasu zaměstnavatele, výpověď mu prostě doručíte a po uplynutí Vámi zmiňované dvouměsíční výpovědní doby pracovní poměr končí. Je důležité zmínit, že tato dvouměsíční výpovědní doba začíná běžet až 1. dne měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byla výpověď druhé straně (ve Vašem případě zaměstnavateli) doručena. Doručíte-li tedy výpověď zaměstnavateli 31.3., pracovní poměr končí k 31.5., pokud ale výpověď doručíte 1.4., končí pracovní poměr k 30.6. Výpovědní doba se tak dá „natáhnout“ téměř o celý měsíc.

Pracovní neschopnost je stav, kdy zaměstnanec není sto vykonávat práci pro zaměstnavatele z nějakého objektivního důvodu. Zákoník práce tuto situaci označuje jako jednu z překážek výkonu práce na straně zaměstnance. Stav pracovní neschopnosti se tedy váže k Vašemu dosavadnímu zaměstnání, které není zaměstnanec schopen kvůli nemoci vykonávat. To ale neznamená, že nejste schopna vykonávat nějaké jiné zaměstnání, které není např. tak psychicky či fyzicky náročné. Chcete-li rozvázat pracovní poměr, je stejně Vaší povinností o tom informovat ošetřujícího lékaře, kterého bych zároveň požádal o ukončení pracovní neschopnosti, abyste mohla být vedena v evidenci úřadu práce a mohla získat práci, která odpovídá Vašim zdravotním možnostem. Pokud jste ale nemocná do té míry, že ošetřující lékař Vám předem řekne, že neukončí Vaši pracovní neschopnost, určitě bych Vám doporučil nerozvazovat pracovní poměr, neboť pak byste se – jak píšete – nemohla zaevidovat na úřadu práce a zdravotní a sociální pojištění byste si musela platit sama, což by pro Vás v případě, že nemáte příjem ze zaměstnání, mohlo být zatěžující. Nemocenské můžete pobírat po dobu Vaší dočasné pracovní neschopnosti a to až 380 pracovních dnů od vzniku dočasné pracovní neschopnosti (§26 zákona o nemocenském pojištění), tato doba lze prodloužit až o dobu dalších 350 dní, za splnění určitých podmínek (§27 zákona o nemocenském pojištění). Pokud jste to ještě neudělala, požádejte o prodloužení. Pokud se již blíží den, ve kterém Vám přestane být vyplácena dávka nemocenského, určitě nerozvazujte pracovní poměr. Sice nedostanete žádné dávky nemocenského, ale alespoň nebudete muset platit zdravotní a sociální pojištění z vlastní kapsy. Pokud by pracovní poměr chtěl rozvázat zaměstnavatel, např. výpovědí, doporučuji argumentovat neplatnou výpovědí a domáhat se dalšího zaměstnávání soudní cestou (§69 a §72 zákoníku práce). Až do právní moci rozsudku soudu poslední instance budete zaměstnána a zdravotní a sociální pojištění za Vás bude pořád platit zaměstnavatel.

Pokud se nerozhodnete jít touto cestou, budete chtít pracovní poměr rozvázat a ošetřující lékař Vás neuzná práceschopnou, nebudete moci být přijata do evidence úřadu práce (viz zákon o zaměstnanosti) a zdravotní pojištění si budete muset hradit sama.

Podle mého názoru je ve Vaší otázce navrhované řešení předčasné. Proč byste chtěla rozvazovat pracovní poměr, pokud jste v dočasné pracovní neschopnosti a to pravděpodobně dlouhodobě. Můžete pobírat nemocenské po dobu Vaší dočasné pracovní neschopnosti a to až 380 (resp. 380 + 350, viz výše) pracovních dnů od vzniku dočasné pracovní neschopnosti (§26 zákona o nemocenském pojištění). Pokud se již blíží 380 (resp. 380 + 350, viz výše) den od vzniku Vaší dočasné pracovní neschopnosti, doporučuji navštívit Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vám může vystavit posudek pro získání invalidního důchodu. Pokud by Vám tento posudek nevystavil, popř. by Váš zdravotní stav podle názoru lékaře nebyl dostačující pro získání nároku na invalidní důchod, žádost o invalidní důchod bych u České správy sociálního zabezpečení podal stejně, třeba Vám nárok na invalidní důchod přiznají. Pokud pobíráte invalidní důchod (v jakémkoli stupni), je za Vás státem hrazeno zdravotní pojištění. Z tohoto důvodu tedy na Úřadu práce vedena být nemusíte, ale můžete být, pak ale musíte plnit součinnost s úřadem práce.

Co se týče účasti na "sociálním pojištění" tak ta na rozdíl od účasti na zdravotním pojištění není pro nezaměstnané povinná, takže pokud byste se jej neúčastnila dobrovolně, nemusela byste jej hradit (viz zde), nicméně mělo by to dopad např. na výpočet důchodu.

S pozdravem,

Férová nemocnice

18.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS