Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pod kterou OSSZ patřím?

Dobrý den, ráda bych si ujasnila jednu věc. Bydlím v okrese A, zde mám i svého PL, který mi vystavuje případnou DPN. Pracuji však v okresu B, kde sídlí můj zaměstnavatel. V případě, že onemocním, která OSSZ dostává neschopenku, vyplácí nemocenské dávky, případně kontroluje dodržování léčebného režimu - ta v místě mého bydliště, nebo ta v místě zaměstnavatele? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

luca

Odpověď:

Dobrý den,

ve věcech dávek nemocenského pojištění je místně příslušná Okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ), která se nachází v místě sídla vašeho zaměstnavatele (§ 83 odst. 1 písm. a) zákona č. 187/2006 Sb.). Tato také rozhoduje o jejich přiznání. Místní příslušnost pro účely kontroly dodržování režimu pracovní neschopnosti se však řídí místem pobytu pojištěnce (§ 83 odst. 2 písm. b) zákona č. 187/2006 Sb.) v době dočasné pracovní neschopnosti.

Ve věcech nemocenského pojištění se, prosím, obracejte přímo na Českou správu sociálního zabezpečení, jelikož tento dotaz nespadá přímo do agendy zdravotnického práva, kterým se Férová nemocnice zabývá.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

26.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS