Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Počítá se do podpůrčí doby u nemocenského pracovní neschopnost během studia?

 

Při studiu na odborné škole jsem byla téměř dva roky v pracovní neschopnosti (září 2009-srpen 2010, poté květen 2011-srpen 2011). Potvrzení o trvání pracovní neschopnosti jsem zasílala doporučeně do školy ( bylo to z toho důvodu, abych nemusela přerušit studium).

V srpnu 2011 mi byla pracovní neschopnost ukončena a já se přihlásila na úřad práce, složila příslušné doklasifikace a v náhradním termínu maturitní zkoušku.

V únoru 2012 jsem nastoupila do práce a nyní jsem v pracovní neschopnosti od 5. 7. 2012. Zajímalo by mě, zda se do podpůrčí doby započítává i pracovní neschopnost, ve které jsem byla během studia, i když jsem nepobírala dávky nemocenské, pouze výživné od rodičů.

Děkuji za odpověď.

Pawlynka

Odpověď:

Dobrý den,

 

podpůrčí doba u nemocenského může trvat nejdéle 380 kalendářních dnů od vzniku dočasné pracovní neschopnosti.

Do této podpůrčí doby se obecně započítávají doby předchozích pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti. Ty se započítávají i když při nich nenáleželo nemocenské. Toto pravidlo ale neplatí, pokud jste alespoň 190 dní od skončení poslední pracovní neschopnosti pracovala.

Pracovní neschopnost je institut, který znamená překážku v práci na straně zaměstnance. Když jste byla studentem na střední škole v prezenční formě studia, nebyla jste zaměstnanec. Tudíž jste ani nebyla v pracovní neschopnosti v pravém slova smyslu.

Podpůrčí doba se ve vaší nynější situaci bude tedy počítat až od chvíle, kdy jste začala být v pracovní neschopnosti během zaměstnání. Tedy od 5. 7. 2012 můžete dávky nemocenského pobírat až 380 dní.

 

Vaše Férová nemocnice

26.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS