Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Opakovaný nárok na nemocenské/náhradu mzdy po uplynutí podpůrčí doby

Dobrý den,

chci se vás zeptat, jak je to s nemocenskými dávkami po skončení podpůrčí doby v trvání 380 dní. Pracovní neschopnost začala 17. 10. 2017 (úraz) a budu ji čerpat do zmíněného data 31. 10. 2018, po té nastoupím znovu od 1. 11. do zaměstnání. O co mi jde, pokud onemocním v nejbližších třech měsících (dejme tomu na 14 dní v období chřipek), bude mi moci lékař vystavit neschopenku? A jak by to bylo s výší dávek, mám na ně nárok, nebo budu doma "zadarmo"? 

Děkuji velice za vysvětlení problému.

Marie Kovaříková

Odpověď:

Dobrý den,

pokud po vyčerpání podpůrčí doby u nemocenského (§ 26 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění) v brzké době onemocníte, můžete nastoupit na dočasnou pracovní neschopnost. Tento postup je stále stejný bez ohledu na dobu čerpání dávek nemocenské. Lékař vystaví tzv. neschopenku, kterou musí zaměstnavatel respektovat. Jedná se o kvalifikovaný důvod, který omlouvá nepřítomnost zaměstnance v práci. Po vzniku DPN běží tzv. třídenní karenční doba, která není kryta žádnými dávkami. Od 4. do 14. dne DPN náleží zaměstnanci tzv. náhrada mzdy, která je ale podmíněna splněním nároku na nemocenské (§ 192 odst. 1 zákoníku práce), tzn. nevyčerpáním podpůrčí doby. Pokud mám vyčerpanou podpůrčí dobu, nedostanu ani náhradu mzdy, ani nemocenské dávky.

Pro úplnost je třeba vysvětlit způsob, jakým se podpůrčí doba obnovuje (§ 26 odst. 2 zákona o nemocenském pojištění). Pokud po jejím uplynutí opět nastoupím do práce a posléze onemocním, nenáleží mi plná podpůrčí doba, ale jen její poměrná část. Ta se krátí o ty dny, kdy byl zaměstnanec na DPN v posledních 380 dnech před vznikem druhé DPN bez ohledu na to, zda mu náležely dávky. Podpůrčí doba se plně obnoví až po 190 dnech od skončení poslední DPN (ve vašem případě připadá 190. den od čtvrtku 1. 11. 2018 na pátek 10. 5. 2019)

Příklad: Pokud vyčerpám podpůrčí dobu (380 dní), následně budu pracovat 4 pracovní dny a pak nastoupím na DPN, obnoví se mi jen 4 dny podpůrčí doby. První tři dny nedostanu nic (karenční doba) a čtvrtý den dostanu náhradu mzdy. Ovšem jen tento den, protože pak již nesplňuji podmínky, podpůrčí doba je opět vyčerpána (§ 192 odst. 1 zákoníku práce, věta druhá před středníkem).

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

7.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS