Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Opakované změny lékařského posudku a změny způsobilosti k výkonu práce

Dobrý den,

Mám uznanou nemoc z povolání – na obou rukou mám karpální tunel. Můj problém spočívá v tom, že mám vyloučené pracovat v riziku vibrací a svalové zátěže. Můj zaměstnavatel mi ale není schopen jinou práci nabídnout, zároveň mi ale odmítá dát výpověď kvůli vysokému odstupnému.

Již potřetí mě přeřadil na lehčí práci v riziku vibrací a svalové zátěže. Závodní lékař jde za zaměstnavatelem vždy po přeřazení mě uzná pracovně způsobilého a poté posudek zruší. Vzápětí mě k němu zaměstnavatel pošle znovu a ten mě opět uzná způsobilým.

Jak mám postupovat, abych se domohl svých práv?

Děkuji.

Franta

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká lékařských posudků vydaných poskytovatelem pracovnělékařských služeb. Tato otázka je upravena zákonem o specifických zdravotních službách

Z tohoto zákona vyplývá, že v případě, kdy pacient nesouhlasí s lékařským posudkem má možnost se proti němu bránit prostřednictvím odvolání. To se podává do 10 dní k lékaři, který posudek vydal. Lékař vyhodnotí, zda posudek sám zruší a vydá posudek nový nebo návrhu nevyhoví a postoupí ho v zákonem stanovených lhůtách příslušnému správnímu orgánu. Tímto orgánem je správní orgán, který udělil poskytovateli povolení k poskytování zdravotních služeb. Typicky se jedná o krajský úřad. Z Vámi uvedených informací vyplývá, že lékař tento zákonný postup dodržuje, Vašemu návrhu vždy vyhoví, napadený posudek zruší a vydá nový. Nedopouští se tak porušení zákona. 

Je však značně podezřelé, že, jak uvádíte, takto učiní u každého vydaného posudku. Vyžádejte si tedy kopii zdravotnické dokumentace, do níž má ze zákona lékař povinnost tyto posudky zakládat. Za účelem prokázání častého vydávání a přezoumávání lékařských posudků. A následně podejte na lékaře stížnost dle zákona o zdravotních službách. Prvním krokem je podání stížnosti na poskytování zdravotních služeb, která je upravena zákonem o zdravotních službách. Tato stížnost se podává k poskytovateli, vůči němuž směřuje. To s největší pravděpodobností dopadne obdobně jako návrhy na přezkoumání lékařských posudků. Proto se můžete následně obrátit opět na příslušný správní orgán, který poskytovateli udělil souhlas k poskytování zdravotních služeb. V této druhé stížnosti mimo jiné uvedete, proč s vyřízením předchozí stížnosti nesouhlasíte. 

Pokud ani s touto stížností nebudete úspěšný, pak se nabízí možnost obrátit se na Českou lékařskou komoru. Ta je oprávněna řešit stížnosti na lékaře, jelikož každý lékař poskytující zdravotní služby na území ČR je jejím členem. Pro podrobnější informace bychom Vás odkázali přímo na internetové stránky České lékařské komory - zde.

Zákonnou povinností zaměstnavatele je nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práce neodpovídající jeho zdravotnímu stavu. Je tak povinen převést zaměstnance na jinou práci, pozbyl-li zdravotní způsobilosti nebo nesmí-li práci vykonávat z důvodu nemoci z povolání. Pokud není převedení možné, pak nezbývá nic jiného než zaměstnanci dát výpověď nebo rozvázat se zaměstnancem pracovní poměr dohodou. V obou případech náleží zaměstnanci odstupné. Pokud Vám však zaměstnavatel výpověď dát nechce ani nechce ukončit pracovní poměr dohodou, pak Vám doporučujeme obrátit se na Státní úřad inspekce práce. Do jeho pravomoci spadá prověření situace na pracovišti a psouzení, zda dochází ze strany zaměstnavatele k porušení jeho zákonných povinností. V krajním případě by bylo situaci potřeba řešit soudní cestou. Soudní řešení sporu je však finančně i časově poměrně náročné a je vhodné obrátit se na právníka specializujícího se právě na tuto oblast práva – můžete si vybrat ze seznamu např. zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.  

  

 

22.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS