Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odvolání proti ukončení pracovní neschopnosti

Dobrý den, jsem jeden rok a čtyři měsíce na neschopence. Byla jsem před posudkovou komisí a tam mi oznámili, že mám ukončit neschopenku,že nemá smysl mi to znovu prodlužovat, dokud nebude znám můj zdravotní stav, přitom jsem žádala podruhé po jednom měsíci. Mám ještě před sebou vyšetření magnetickou resonancí, kde se dozvím více o mém zdravotním stavu a na tomto základě mi posudkový lékař sdělil, že mohu zažádat o částečný invalidní důchod. Ortoped mi podle rentgenu zjistil sesedlý ramenní kloub o 3mm a mám omezenou hybnost o 1/3. Po hodinovém zatížení mám bolesti v rameni a od toho v celé ruce. Tyto bolesti přetrvávají jak kdy, někdy půl dne, jindy celý den. Prosím poraďte mi, co mám dělat. Děkuji za odpověď.

mamina

Odpověď:

Dobrý den,

jsme právní poradna, a proto nejsme schopni posoudit závažnost vašeho zdravotního stavu nebo opodstatněnost trvání dočasné pracovní neschopnosti.

Zákon uvádí mezi důvody pro ukončení dočasné pracovní neschopnosti i případ, kdy uběhne 180 dní od vzniku dočasné pracovní neschopnosti, stav pacienta je stabilizovaný (není tedy zcela zdravý) a nelze předpokládat, že by znovu vykonával své dřívější zaměstnání. Ukončení dočasné pracovní neschopnosti tedy ve vašem případě mohlo být oprávněné. Lhůta pro podání návrhu na přezkoumání rozhodnutí o ukončení, která činí tři dny od doručení rozhodnutí, tedy patrně již uplynula. Vaše dočasná pracovní neschopnost je tedy řádně k dnešnímu dni již ukončena.

Z vašeho dotazu je patrné, že posudková komise okresní správy sociálního zabezpečení se domnívá, že vám může vzniknout nárok na invalidní důchod. Doporučujeme vám proto obrátit se na okresní správu sociálního zabezpečení, pod kterou spadáte, a požádat o přiznání invalidního důchodu. Podmínky pro přiznání invalidního důchodu a další informace o průběhu řízení najdete na webu České správy sociálního zabezpečení. Váš zdravotní stav poté bude znovu posouzen posudkovou komisí, která jako jeden z podkladů může využít i vámi zmiňované výsledky vyšetření na magnetické rezonanci. Pokud vaše pracovní schopnost poklesla o více než třetinu a splňujete i další podmínky, bude vám invalidní důchod přiznán.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

17.9.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS