Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neuznání nemoci z povolání a ohrožení nemoci z povolání

Dobrý den,
Včera mi přišel Lekářský posudek o neuznání nemoci z povolání a ohrožení nemoci z povolání. Měla jsem oboustranný syndrom karpálního tunelu vpravo Tendinitida m. bicipitalis vlevo a impingement-syndrom III.stupňe. A závěr je takový : Po komlexním posouzení zdravotního stavu před vznikem onemocnění, výsledků lékařských vyšetření a na základě ověření podmínek vzniku onemocnění bylo zjištěno, že tyto nemoci nesplňují hygienické podmínky pro uznání nemoci z povolaní ani ohrožení nemoci z povolání ve smyslu platných předpisů. Mohu podat odvolání do 10 dnů, ale nevím jak to mám udělat a co napsat a jestli to má vůbec smysl. Moc prosím o pomoc a moc děkuji

Verča

Odpověď:

Dobrý den,

Proti posudku zamítajícímu nemoc z povolání je možné podat návrh na přezkoumání do 10 pracovních dnů od prokazatelného předání posudku. Návrh na přezkoumání se podává lékaři, který posudek vydal. Podrobně se k tomuto procesu vyjadřuje § 46 zákona o specifických zdravotních službách. Do návrhu uvedete, proti jakému posudku návrh podáváte a dále všechny skutečnosti, které považujete za důležité při posuzování Vaší způsobilosti.

Poskytovatel (lékař) návrhu buď zcela vyhoví, zruší napadený lékařský posudek a na základě zjištěných skutečností, popřípadě nového posouzení zdravotní způsobilosti, vydá posudek nový.

Pokud poskytovatel návrhu na přezkum posudku nevyhoví, postoupí do 10 pracovních dnů ode dne jeho doručení spis s návrhem na přezkoumání, včetně podkladů potřebných pro přezkoumání lékařského posudku a svého stanoviska, příslušnému správnímu orgánu (odst. 4 a 5 § 46 zákona o specifických zdravotních službách)

Jestliže lhůta pro podání tohoto návrhu již uplynula, může být návrh přesto podán. Zákon dovoluje prominutí lhůty z vážných důvodů, které včasnému podání bránily. Je třeba tedy tyto důvody v návrhu uvést, jinak poskytovatel návrh odloží.

Pokud 10 denní lhůta již uplynula a nejsou ani vážné důvody, které podání bránily může být další možností nové podání žádosti o  přiznáni nemoci z povolání, bylo by vhodné k nové žádosti doplnit např. aktuální lékařské zprávy, které by dokládaly vývoj stavu od předchozího podání žádosti.

Podobné dotazy týkající se nesouhlasu s lékařským posudkem jsme řešili například zde, zde nebo zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

16.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS